Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție la recentele declarații ale reprezentanților Moscovei, după ce Consiliul European a decis acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la Uniunea Europeană (UE).

Astfel, MAEIE declară că, în ultimele zile, a remarcat interesul mai multor oficiali din Federația Rusă de a se expune pe marginea evoluțiilor din Republica Moldova, fiind promovate subiecte inexistente și paralele false.

„Integrarea europeană a țării noastre, care a progresat constant în ultimele decenii, este susținută de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, culminând în aceste zile cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare prin decizia tuturor statelor membre ale UE, fapt ce deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre. Este binecunoscut faptul, că toate țările care au trecut prin procesul de aderare la UE au devenit mai stabile și reziliente, atât în plan politic, cât și economic. Astfel, pe lângă toate avantajele deja cunoscute în societate, integrarea europeană va consolida suveranitatea Republicii Moldova, instituțiile de drept și democrația noastră, iar statutul de stat candidat va îmbunătăți procesele de reformă și dezvoltare europeană având o direcție și o destinațe clară – aderarea la Uniunea Europeană. Modernizarea țării la standardele UE, crearea condițiilor mai bune de trai, garantarea drepturilor și libertăților, sunt obiectivele principale pentru a întări coeziunea socială a cetățenilor indiferent de apartenența etnică și convingerile politice”, se arată în comunicatul ministerului. 

Totodată, diplomația de la Chișinău mai subliniază că dialogul moldo-român se dezvoltă în baza parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova.

„Este bineștiut că România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, devenind în prezent principalul partener comercial al țării noastre și un susținător activ al proceselor de transformare europeană a țării noastre. Această relație matură și de încredere reciprocă între două state suverane și cu multe obiective comune este un exemplu în dialogul bilateral. În condițiile de război, a unei crize economice și umanitare fără precedent din regiune cauzate de acesta, susținem efortul comun al comunității internaționale de restabilire a păcii în regiune și abținerea de la declarații care nu contribuie decât la escaladarea situației”, au mai declarat reprezentanții MAEIE. 

Amintim că, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comentat și decizia Consiliului European de a acorda Moldovei și Ucrainei statutul de candidate la UE.

„Poziția noastră sa bazat întotdeauna pe faptul că Uniunea Europeană nu este un bloc politic, spre deosebire de Alianța Nord-Atlantică. Dezvoltarea relațiilor sale cu orice țară care o dorește nu creează niciun fel de amenințări și riscuri pentru noi”, a spus Lavrov.

De asemenea, cu o reacție a venit și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

„Acum vedem Moldova, care vrea să devină europeni mai mult decât europenii înșiși, și ea încearcă din pielea ei să ia unele măsuri, iar în multe privințe acest statut de candidat este din anumite motive asociat cu antirusismul. Adică, cu cât devin mai anti-ruși, cred ei, cu atât europenii ar trebui să le placă mai mult. Ne-am dori cu adevărat să se întâmple acest lucru”, a spus Peskov.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE