Potrivit contractului semnat în februarie, Kievul trebuia să cumpere în luna care a trecut două miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, în valoare de 720 de milioane de dolari.

Lovită greu de criza economică şi de războiul gazelor dus împotriva Rusiei, Ucraina nu a cumpărat decât 1,36 de miliarde de metri cubi şi poate fi supusă penalizărilor. Declaraţiile amicale făcute de Putin, după o perioadă marcată de puternice disensiuni politice şi economice între cele două state, reprezintă un sprijin pentru forţele proruse din Ucraina şi pentru premierul Iulia Timoşenko, văzută ca fiind tot mai apropiată de linia Moscovei. De altfel, Timoşenko a trimis oficial Moscovei şi o cerere pentru acordarea unui împrumut de 5 miliarde de dolari, gest comentat de preşedintele prooccidental Viktor Iuşcenko, drept trădare a intereselor naţionale, prin îndatorarea energetică şi financiară faţă de Rusia. Potrivit ministrului de Finanţe de la Kiev, împrumutul va fi folosit exclusiv pentru a cumpăra gaze naturale din Rusia.

În schimb, Putin l-a criticat dur pe preşedintele Iuşcenko, cel care a încercat să folosească forţele de securitate pentru a confisca originalul contractului semnat între Gazprom şi Naftogaz, compania naţională ucraineană, care se bucură de sprijinul lui Timoşenko. „Doar Dumnezeu ştie cu ce parte a trupului au gândit oamenii care au dat asemenea ordine“, a comentat Putin în cursul acestei săptămâni. Premierul rus a mai adăugat că o asemenea decizie „discreditează“ Ucraina ca ţară de tranzit a gazelor către Europa şi poate forţa Rusia să caute rute alternative de transport. Iuşcenko susţine însă că Naftogaz a comis o fraudă de peste două miliarde de dolari, sustrăgând din gazele destinate României, Ungariei şi Poloniei.

După ce a contribuit la ruinarea Ucrainei, premierul rus declară că țara ex-sovietică e „partenerul“ Rusiei şi iartă Kievul de plata unor penalităţi la energie, ceea ce sporeşte capitalul electoral al proruşilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE