Belgradul nu va recunoaşte "niciodată, în nicio circumstanţă" independenţa autoproclamată a Kosovo, a declarat joi ministrul sârb de Externe, Vuk Jeremici, după avizul Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

"Nu vom recunoaşte niciodată proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo", a declarat ministrul, prezent la Haga, după ce CIJ a apreciat că declaraţia de independenţă a Kosovo nu încalcă dreptul internaţional.

Geniştii au venit la faţa locului, iar perimetrul din jurul Procuraturii a fost izolat.
Amintim că în octombrie 2009, un caz similar a avut loc la Procuratură, un bărbat ameninţând că va detona o bombă dacă nu va fi reexaminat dosarul feciorului său.

Declaraţiile sale au fost transmise în direct de postul de televiziune B92.

"Este crucial ca cetăţenii noştri să nu răspundă eventualelor provocări. Este primordial să ne păstrăm calmul, să rămânem perseverenţi, hotărâţi şi uniţi în continuarea acestei lupte", a mai spus acesta.

"Noi trebuie să ne menţinem poziţia de principiu, să ne continuăm lupta în mod paşnic, diplomatic şi politic, pentru salvarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre", a subliniat Jeremici.

"Următoarea etapă va fi dezbaterea în cadrul Adunării Generale a ONU", a adăugat el.

Răspunzând unei întrebări privind situaţia în care avizul Curţii ar urma să încurajeze noi recunoaşteri ale independenţei Kosovo, şeful diplomaţiei sârbe a declarat că se aşteaptă ca "principalii actori (mondiali) să nu îşi schimbe opinia (asupra acestei probleme), în baza acestui aviz al Curţii".

Până în prezent, 69 de ţări, între care Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au recunoscut independenţa Kosovo. Ţările din UE care nu au reconscut independenţa Kosovo sunt următoarele: Spania, Cipru, Grecia, Slovacia şi România.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE