La Bruxelles, joi, 11 iunie s-au reunit miniştrii apărării din cele 28 de state membre ale NATO. În centrul discuțiilor s-au aflat următoarele subiecte: reducerea efectivelor Forței de pace în Kosovo (KFOR), situația din Afganistan, misiunea NATO de combatere a pirateriei.
Posibilitatea micșorării contingentului KFOR, care numără în prezent 13.800 de militari, a constituit subiect de dezbatere. Astfel, acesta urmează să ajungă, în rezultatul reducerii în trei etape a efectivelor sale, la numai 2.300 de soldați.
Fiecare reducere a efectivelor KFOR se va face pe "baza recomandărilor militare, dar va fi o decizie politică", a declarat James Appathurai, purtătorul de cuvânt al NATO. În orice circumstanțe, KFOR va ramâne în Kosovo și va fi în continuare responsabilă pentru un cadru sigur, potrivit Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. Angajamentul Alianței și menținerea unui cadru de securitate ramân ferme", a adaugat Appathurai.
În cadrul primei etape, care se va încheia în luna ianuarie 2010, numărul militarilor participanții la KFOR va fi de 10.000. Într-o etapă ulterioară, KFOR își va diminua numărul de militari cu înca 4.300, iar în final forța ar avea 2.300 de membri.
KFOR asigură, din vara anului 1999, securitatea în provincia sârbă Kosovo, care și-a proclamat unilateral independența în februarie anul trecut.
Altă problemă abordată la Cartierul general al Alianței a fost asigurarea securității din Afganistan, ţară din Asia Centrală și una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, în condițile agravării atacurilor talibanilor, chiar şi în zonele din nordul ţării, considerate calme, până în prezent.
În prezent, zona Asiei Centrale și de Sud, în special, Afganistanul şi Pakistanul au devenit un teatru unic de operaţiuni militare. În perioada următoare în Afganistan se vor întreprinde măsuri pentru consolidarea contingentului de militari americani şi privind accelerarea lucrărilor de reconstrucţie civilă. Aflarea în Afganistan a 70.000 de militari americani, nu provoacă entuziasm celorlalți aliaţi, care apreciază contingentul armat al SUA drept o americanizare a acestei misiuni. În acest context, Washingtonul propus schimbarea strategiei din Afganistan și misiunea din munții Hindukushului.
O altă temă a conferinței NATO de la Bruxelles a fost combaterea pirateriei la Cornul Africii. Alianţa NATO este prezentă în zonă cu o flotilă proprie de nave de luptă. La sfârşitul acestei luni însă, misiunea urmează să ia sfârșit. Cauza principală este implicarea unităţilor de marină în alte misiuni.
Ședinţa Consiliului NATO-Rusia la nivel de miniştri, programată inițial la Bruxelles nu se va desfășura. Alianţa a suspendat aceste reuniuni după războiul din Georgia din august anul trecut. La sfârşitul lunii, miniştrii de externe ai acestei instituţii se vor reuni însă pe insula elenă Corfu, la marginea unei şedinţe a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE