Din cauza crizei financiare va creşte numărul copiilor antrenaţi în muncă, arată un raport al Biroului Internaţional al Muncii (ILO), lansat recent cu ocazia Zilei mondiale împotriva exploatării prin muncă a copiilor, marcată pe 12 iunie.
Raportul ILO, întitulat «Să le dăm fetelor o şansă: Combaterea muncii copiilor, un element-cheie pentru viitor», constată că, deşi datele statistice mondiale recente indică că numărul de copii antrenaţi în muncă a fost în scădere, criza financiară ameninţă să atenueze această realizare.
Raportul ILO relevă că cele mai recente estimări mondiale arată că peste 100 milioane de fete sunt victime ale muncii copiilor şi că multe din ele sunt expuse la unele din cele mai grave forme ale muncii copiilor.
Conform Studiului privind violenţa în familie (UNICEF 2006), în Moldova, patru din zece copii de 10-16 ani spun că atunci când se întorc de la şcoală sunt puşi la o serie de treburi gospodăreşti şi nu mai au timp pentru joacă, prieteni şi uneori nici pentru teme. Acelaşi studi relevă că şase din zece părinţi acceptă ideea muncii copiilor în familie.
Unitatea de Monitorizare a Muncii Copilului, din cadrul Inspecţiei Muncii, a constatat în 2008, 74 de cazuri de implicare a minorilor în muncă, dintre care patru cazuri de munci în condiţii nocive, comercializarea băuturilor alcoolice, etc.
De asemenea, raportul ILO mai menţionează că pericolul de antrenare forţată a fetelor în muncă este legat de faptul că în multe ţări, familiile acordă preferinţă băieţilor, atunci când iau decizii privind educaţia copiilor. În raport se afirmă că, din cauza creşterii sărăciei ca urmare a crizei, familiile sărace cu mulţi copii ar putea fi impuse să aleagă care din copiii lor să rămână şcolarizaţi. În ţările în care se acordă o importanţă mai mare educaţiei copiilor de sex masculin, fetele riscă să fie retrase din şcoală, şi, prin urmare, să fie mai susceptibile de a intra pe piaţa muncii la o vârstă fragedă.
Alţi factori care ar putea majora datele statistice privind munca copiilor includ reducerea bugetelor naţionale pentru educaţie şi diminuarea remitenţelor lucrătorilor migranţi, care deseori contribuie la menţinerea copiilor în şcoală.
Raportul subliniază importanţa investiţiilor în educaţia fetelor drept un mijloc eficient de combatere a sărăciei. Fetele educate au mai multe şanse de a obţine câştiguri mai mari fiind adulte, de a se căsători la o etapă mai târzie a vieţii, de a avea copii mai puţini şi mai sănătoşi şi de a avea putere de decizie în cadrul gospodăriei. Mamele educate au, de asemenea, mai multe şanse de a asigura educaţia copiilor lor, astfel contribuind la evitarea muncii copiilor în viitor.
De asemenea, se mai arată în raport, 16 la sută din populaţia lumii este analfabetă, din care aproape două treimi sunt femei. Iar 55 la sută din copiii de vârsta nivelului primar, care nu frecventează şcoala primară, sunt fete. Un număr considerabil de ţări au înregistrat doar 80 fete înmatriculate la 100 băieţi.
Programul Internaţional pentru Eliminarea Muncii Copilului al ILO activează în aproximativ 90 de ţări din întreaga lume, iar din 2003 este present şi în R. Moldova. În cadrul programului se desfăşoară activităţi la nivel de politici, sprijinind elaborarea cadrelor legislative şi de politici pentru combaterea muncii copilului, precum şi prin programele de prevenire şi retragere a copiilor din muncă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE