1. Care a fost cea mai mare bătălie din viața politicianului Vlad Filat?
Bătălia cea mai mare a fost atunci când am decis să mă implic cu adevărat în politică sau nu, referindu-mă la constituirea Partidului Liberal Democrat. A fost o bătălie cu mine însumi fiind conștient de ceea ce înseamnă politica în R. Moldova și cunoscând în detalii această activitate în care nu există principii. Până atunci am fost implicat în politică, dar nu în măsura în care sunt implicat din momentul respectiv. Din acel moment implicarea mea a fost diferită pentru că am hotărât să fac parte din alt partid. Motivul pentru care am făcut acest pas a fost pentru că în R. Moldova trebuie să fie schimbată clasa politică. Am luat o decizie foarte grea, dar asumată. Am decis să mă implic în totalitate pentru a-mi pune la dispoziție tot ce am eu; experiență de a schimba lucrurile în bine în țara noastră.
2. Regretați vreo decizie pe care ați luat-o până acum în viață?
Nu pot spune că sunt un om al regretelor, însă, cu certitudine am făcut și greșeli, unele mai însemnate altele mai puțin, important că le conștientizez și le analizez făcând concluziile de rigoare pentru a nu le repeta. Regret că nu am făcut acest pas de implicare plenară în activitatea politică mai devreme pentru că au fost tratate un șir de probleme într-o perioadă de timp cu o altă perspectivă. Regret, de asemenea, că nu am reușit să conving un număr foarte mare de oameni să lase la o parte interesele personale să cedeze și să se implice mai mult pentru a obține un rezultat mai bun. Pentru că suntem cu toții membrii unei societăți, care, la ora actuală nu este sănătoasă și este firesc să-mi doresc să fie contrariul.
3. Care este principiul după care vă conduceți și vă aduce întotdeauna succes?
Lucrurile sunt simple în acest sens. Este important să-ți propui scopuri realizabile, iar odată ce ți-ai propus un scop mergi sigur și acționează consecvent în realizarea lui. De asemenea, orice este posibil dacă muncești, dacă ești perseverent şi dacă ai capacitatea să ai aproape pe aliații necesari pentru realizarea scopurilor propuse. În permanență, în ceea ce facem trebuie să avem parteneri foarte buni, o echipă de oameni profesioniști angajați plenar în ceea ce fac.
4. Ce momente importante ale vieții le-ați include într-o scurtă biografie?
Desigur am câteva etape în viață care m-au marcat foarte mult. Îmi amintesc cu mare drag de prima zi de școală. Acele emoții care nu pot fi descrise, dar care și acum le retrăiesc. Îmi amintesc bine și momentul în care m-am lăsat de fumat a fost în clasa a treia. Părinții nu mi-au dat nici o sancțiune, dar prin comportamentul ș indignarea lor vis-a-vis de aceasta m-a făcut să renunț și să gândesc mai mult la acţiunile mele. Amintiri legate de școală și în special de profesorii care m-au școlit foarte bine, faptul că am practicat sport de performanță m-a ajutat și mă ajută foarte mult. M-a disciplinat, m-a făcut să fiu mai perseverent. Plecarea la studii la Iași a fost o experiență inedită, aici mă refer la însuși plecarea, primele contacte cu lumea de acolo. Desigur și primul contact în afaceri mi-a oferit posibilitatea să mă manifest liber. Precum și căsătoria, nașterea copiilor; băiatul Luca, 12 ani, a fetei Iustina 10 ani, activitatea în Guvern și o parte cu totul aparte o constituie activitatea mea în cadrul PLDM. De asemenea şi participarea la alegerile locale din 2007 pentru funcţia de primar general al Chișinăului. Un alt moment care mi-a marcat viața au fost evenimentele din 7 aprilie şi ce a urmat după. Aceste evenimente m-au influenţat în mod special deoarece îmi asum acest risc de a spune că am fost printre puținii dintre cei care înțelegeau exact ce se întâmplă.
5. Viața de familie este sacrificată în favoarea politicii – câte ore pe zi petreceți alături de soție și cei doi copiii, Luca şi Iustina?
Din fericire în familia noastră timpul pe care-l petrecem împreună este măsurat în intensitate și eu sunt fericit că puținul timp pe care-l petrecem împreună este suficient pentru a comunica sau a asculta întrebările copiilor.
6. Cunoașteți tainele culinăriei, dacă da, când ați gătit ultima oară și ce anume?
Pot spune că știu să gătesc. Acest lucru se datorează faptului că am făcut serviciul militar la un pichet de grăiniceri și în mod obligatoriu la o anumită perioadă de timp găteam pentru toată echipa și asta ne obliga să cunoaștem a găti mai multe feluri de bucate. Acum de o bună perioadă de timp nu mai gătesc, însă specialitatea casei atunci când avem musafiri este grătarul. Pentru a găti o bucată de carne într-o manieră specială ca să fie foarte gustoasă pot spune că am aptitudinile respective și o fac cu totul deosebit. Depun mult suflet atunci când pregătesc ceva. Ultima dată când am gătit a fost pe 28 mai, atunci când împreună cu fracțiunea am petrecut la mine acasă.
7. Cum vă ajută faptul că soția Dvs. este psiholog, vă influențează luarea deciziilor ulterioare?
Sanda nu se implică niciodată în luarea deciziilor mele, ea ascultă atent atunci când am nevoie să-i vorbesc și, probabil, mai mult prin felul în care mă ascultă, mă ajută. Asta, de fapt, înseamnă mult pentru mine și e mai bine decât mi-ar explica cum ar trebui să fac mai bine. Soţia mea nu încearcă să influențeze deciziile mele și cred că e corect așa pentru că este o artă de a reuși să nu influențezi în luarea deciziilor partenerului. Exact este și invers, eu nu încerc să o influențez în luarea deciziilor pe care ea le întreprinde. Pot să ascult, să-i dau un sfat, dar nu pot să o influențez în luarea unei decizii fiindcă nu ar fi corect. Orice punct de vedere afectează pe cel care i-l adresezi și e important să înțelegi ce-ți dorești, un partener de viață sau pe cineva care să-ți execute ceea ce spui.
8. Numiți câteva persoane care v-au influențat viața și alături de care v-ați format ca personalitate?
În primul rând, părinții mei, apoi profesorii, unchiul Gheorghe Filat, care nu mai este printre noi, dar care m-a ajutat să mă formez ca personalitate. Îi sunt recunoscător pentru modul în care m-a învățat să analizez rapid situația și modul în care să i-au deciziile corecte. Sigur m-a influențat foarte mult soția, alături de care suntem abia de 17 ani și puținii prieteni pe care-i am.
9. Ce soluţii are partidul pe care-l conduceți pentru dezvoltarea economică a ţării şi atragerea investitorilor străini şi în cât timp pot fi aceste rezultate obținute?
Este evident că R. Moldova la ora actuală nu are o economie funcțională de piață. Ceea ce înseamnă că avem nevoie de implementarea unor principii care ar duce la o economie funcțională de reglementare excesivă în asigurarea funcționalității instituțiilor de stat. Asta, însă, nu pentru verificarea business-ului, ci invers pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare. Însă toate aceste măsuri nu pot fi funcționale decât în cazul în care vom avea o justiție care face dreptate. La ora actuală aceasta este, poate, cea mai mare problemă pe care o are R. Moldova, deoarece dacă există o normă legală ea trebuie implementată. În cazul în care este încălcată această normă prin intermediul justiției urmează să fie făcută dreptatea, or avem ceea ce avem azi. Toate aceste măsuri fiind sistate puternic de un climat favorabil putem atrage multe investiții externe, dar și interne. Pentru că noi avem multe resurse interne care nu sunt valorificate, oamenilor le este frică să investească. De fapt este necesitatea creării unui climat investituțional atractiv și garantarea statului că le asigură un climat favorabil pieței, deoarece economia noastră este monopolizată.
10. Analistul politic, Igor Boțan a menționat într-un interviu pentru portalul nostru că ar fi posibil ca PLDM și AMN să meargă în alegerile anticipate pe o listă comună. Cum comentați această afirmație?
Este un punct de vedere expus de un analist politic care și-am demonstrat pe parcursul activității sale că are și cunoștințele, dar și intuiția necesară pentru a face anumite pronosticuri sau pentru a evalua anumite situații ce țin de prezent, dar foarte important de a prevedea ce se poate întâmpla pe viitor. Noi, la ora actuală suntem la fază de examinare și de dialog cu AMN, nu excludem posibilitatea participării în comun. Decizia finală va fi luată în curând și vom anunța public formula în care vom participa la alegerile anticipate. Însă, cu certitudine vom opta pentru o formulă care să aducă rezultat, indiferent ce doresc unii sau alții.