La un an de la investirea Guvernului democrat, condus de prim-ministrul Vlad Filat, săptămâna trecută opinia publică a asistat la prezentarea rapoartelor privind activitatea ministerelor pe parcursul unui an.
Cum în R. Moldova orice om este răsplătit pentru munca lui, fie cu medalii, ordine sau distincţii, mi-am alimentat şi eu curiozitatea şi am încercat să aflu de la opinia publică cui dintre miniştri, dacă ar avea ocazia, i-ar oferi medalia de aur, argint şi bronz pentru realizările obţinute timp de un an.
Tradiţional, am mers în stradă, acolo unde este mai aglomerat şi iată ce am aflat:
„Dacă aş avea ocazia, i-aş oferi medalia de aur ministrului de externe, Iurie Leancă, pentru că într-un singur an a reuşit ceea ce alţi miniştri nu au făcut ani la rând. Într-un an de zile avem permise de mic trafic la frontieră aşa cum ne-au şi promis. Datorită efortului depus de ministerul de externe, avem o relaţie foarte bună cu Uniunea Europeană, care pare că s-a întors cu faţa spre noi”, a declarat o doamnă.
Tot ea spune că medalia de argint ar merita-o ministrul economiei Valeriu Lazăr, iar cea de bronz - ministrului învăţământului, Leonid Bujor.
Un domn mi-a răspuns că îi este greu să spună cui ar oferi medaliile, deoarece „într-un an de zile nu ai cum să reuşeşti prea multe, şi nu cred că cineva a făcut mai multe, iar altcineva mai puţine. Dar, aş da o singură medalie, nu trei, celui mai bun, care conduce cu toţi miniştrii, lui Vlad Filat pentru că are mare curaj şi conduce guvernul cu o mare pricepere şi profesionalism”, a  menţionat acel domn.
M-am apropiat de un tânăr care a părut interesat de întrebarea mea. „Cred că medalia de aur i-aş da-o lui Iurie Leancă, deoarece a putut deschide porţile ţării în toate direcţiile, nu nu mai dintr-o parte, chiar şi aceea care scârţâia (n.r. România şi UE)”, mi-a răspuns entuziasmat tânărul.
Medalie de argint ar merita ministrul apărării, Vitalie Marinuţa, pentru că în scurt timp a făcut faţă pregătirilor militarilor pentru  parada de la Moscova, şi datorită lui, în câteva luni un soldat înrolat devine pregătit practic”, a mai spus tânărul. Tot el ar da medalia de bronz ministrului învăţământului, Leonid Bujor, pentru sufletul de profesor, care, în opinia lui, îl demonstrează pe parcusul unui an.
“Mi-e greu să dau medalii vreunui ministru, pentru că nu sunt sigură că pentru un an de zile ar merita careva din ei astfel de distincţii”, a spus grăbit o tânără. “Dar pentru diplomaţie aş da medalia de aur lui Leancă. De când este R. Moldova independentă nu a mai avut un aşa ministru de externe. Bravo lui! Sper să reuşească ce şi-a propus în următorii ani”, a mai spus tânăra, care s-a abţinut să mai spună cui ar oferi celelalte medalii.
Opinia experţilor politici a fost asemănătoare cu cea a opiniei publice. Analistul politic Igor Boţan a declarat că în ţara asta, referitor la medalii, cel mai competent este Mihai Ghimpu. Însă, ar da primul loc în topul realizărilor obţinute pe parcursul unui an de activitate ministerului de externe, care este campion la capitolul reuşite Locul doi ar reveni ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţă, iar locul trei – ministrului  Economiei, Valeriu Lazăr.
Expertul independent Bogdan Ţârdea a fost ceva mai explicit. „Medalia de aur cred că o merită Valeriu Lazăr, pentru simplul fapt că a reuşit să creeze 5000 locuri de muncă şi a simplificat procedura de licenţiere”. Medalia de argint, spune analistul‚ o merită Iurie Leancă, pentru demararea negocierilor pe vectorul european, Tratatul de Asociere cu UE, etc. „De ce de argint? Pentru că a pierdut vectorul estic, a pierdut piaţa rusească a vinului şi a transportului. Medalia de bronz, îmi este greu să spun cine o merită. Cred că ar merita Victor Osipov, pentru succesele obţinute în domeniul reintegrării, deşi meritele nu-i aparţin în totalitate”, a explicat Ţârdea. Printre cele mai palpabile realizări obţinute, în opinia lui, sunt reluarea contactului  telefonic fix şi restabilirea călătoriei cu trenurile diesel prin regiunea transnistreană spre Odesa.
Expertului politic Anatol Ţăranu i-a părut interesantă ideea de o oferi medalii pentru realizările ministerelor. El a premiat cu medalii fără a explica pentru care realizări. „Medalia de aur o merită Iurie Leancă, şi cred că şi colegii mei au spus la fel, medalia de argint o merită Leonid Bujor, iar cea de bronz lui Valeriu Lazăr.
Drept rezultat al curiozităţii mele, referitor la realizări şi medalii, am obţinut următorul clasament: ministrul cu cele mai multe medalii este Iurie Leancă, cu 11 medalii de aur şi una de argint.
Pe locul doi s-a clasat ministrul Valeriu Lazăr, cu două medalii de aur, trei de argint şi cinci de bronz. Locul trei i-a revenit ministrului învăţământului, Leonid Bujor, cu două medalii de argint şi cinci de bronz.
Miniştrii Negruţă, Oleinic şi Marinuţă au obţinut câte o medalie de argint, iar bronz  au mai obţinut ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei şi cel al tehnologiilor informaţionale.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 13 persoane.
Astfel, după un an de activitate al cabinetului de miniştri democrat, care după cum spunea premierul Vlad Filat „a reuşit într-un an, cât nu au reuşit comuniştii în opt”, nu-mi rămâne decât să mă gândesc serios la ideea că dacă cineva ar propune  preşedintelui interimar Mihai Ghimpu să ofere distincţii pentru realizările obţinute, activitatea ministerelor ar putea deveni mai productivă şi ar apărea şi concurenţa, care după cum se ştie, este mama succesului. Nu ne rămâne decât să aşteptăm ce va face un nou guvern, care iată, iată, bate la uşile noastre.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE