Începând cu 1 ianuarie 2012, polița de asigurare medicală s-a scumpit. Persoanele care nu sunt angajate și vor să cumpere polițe vor plăti în acest an cu 200 de lei mai mult, adică 2982 de lei. Cei care vor cumpăra poliţa în primele trei luni ale anului viitor, vor beneficia de o reducere de 50 la sută şi nu de 75 de procente, ca până acum.
De reducerea de 75%, până pe 31 octombrie vor beneficia proprietarii de terenuri agricole cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosinţă pe bază de contract şi cu excepţia proprietarilor invalizi sau pensionari. Această categorie de beneficiari, va putea achita prima de asigurare în mărime de 745,5 lei doar la Agenţiile Teritoriale ale CNAM.
Cu toate că polița de asigurare medicală este obligatorie pentru cetățenii Republicii Moldova, nu toți își permit să o procure din lipsă de bani.
Acesta este și cazul Veronicăi, în vârstă 23 de ani, care nu este angajată în câmpul muncii și nu are o poliță de asigurare medicală.
”Pentru mine este foarte costisitor să dețin o poliță de asgurare medicală, deaorece nu am un serviciu stabil, nu îmi pot permite să plătesc o asemenea sumă pentru asigurare medicală. Pentru mine este mai convenabil să achit o anumită sumă de bani, doar atunci acând am nevoie sau în cazul în care mă îmbolnăvesc. Medicii nu mă tratează diferit de ceilalți, ba chiar unii sunt mai prietenoși, deaorece ei știu că le voi achita consultațiile în mod direct”, a declarat tânăra.
Deși medicamentele, precum și serviciile medicilor, sunt din ce în ce mai costisitoare, pacienții continuă să se adreseze la medici. O parte din aceștia, având polița de asigurare, nu o folosesc din motiv că nimeni nici nu se uită la ea, sau dacă se uită sigur nu cu ochi buni. Și aceasta deoarece polița de asigurare înseamnă servicii medicale gratuite.
“Cred că ea este foarte oportună pentru un stat cu nişte legi funcţionale, însă la noi poliţa nu reprezintă nimic, decât un carneţel de culoare verde. Dacă am nevoie să merg la medic pentru o consultaţie sau a face un tratament, prefer să nu zic că am poliţă, deoarece sunt privită chiorâș şi uneori chiar refuzată, însă în cazul în care vin cu bani în mână, mi se acordă o atenţie deosebită. Plus la toate economisesc şi din timp”, spune Maria, o pacientă în vârstă de 25 de ani.
Aceasta mai afirmă că de când are poliță de asigurare, nu a folosit-o niciodată.
“De obicei persoanele cu poliţă de asigurare sunt marginalizate, lăsate de azi pe mîine – cum se zice în popor”, susține femeia.
Pe de altă parte, o altă pacientă Tatiana, spune că oricând merge la policlinică, întotdeauna folosește polița de asigurare. “De fiecare dată când merg la medic sunt întrebată dacă am sau nu poliță și consider că avem nevoie de ea. Cel puțin ai parte de servicii gratuite, însă nu și de medicamente”.
Sistemul de asigurare medicală este un beneficiu major pentru pacient, însă mai puțin pentru medici. Aceasta se explică prin faptul că salarizarea este mizeră. ”Din punct de vedere al remunerării, plata pentru muncă este foarte mică. Spre exemplu, pentru o intervenție chirurgicală foarte complicată se plătește doar 200 de lei. Pe zi pot avea loc câteva operații de acest gen”, menționează Andrei, student anul V la medicină.
El mai susține că, polița de asigurare este o prioritate pentru oameni, dar acesta mai spune că și cei care nu au poliță pot beneficia de servicii medicale gratuite. ”Persoanele care nu au poliță de asigurare, primesc asistență medicală de urgență”, a mai adăugat studentul.
Asigurările Obligatorii de Asistenţă Medicală au fost implementate pe teritoriul Republicii Moldova pentru a asigura un acces adecvat şi echitabil la asistenţa medicală pentru întreaga populaţie. Însă rămâne să decidă cetăţenii dacă merită sau nu să fie cumpărat acest carneţel verde, care nu întotdeauna este de mare folos şi, mai ales că, nu toţi au posibilitatea să şi-l procure.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE