Iarna, un anotimp atât de frumos, dar atât de costisitor. Parcă e bine şi parcă e cald, doar că este o  problemă facturile ne dau dureri de cap.

Ultimile tarife la căldură au fost adoptate la 19 februarie, 2011, pentru locuitorii din raioane. Cel mai mult s-a scumpit căldura la Cahul, Glodeni și Criuleni.
Astfel, la Cahul agentul termic s-a scumpit cu 56% la un tarif de 1355 pentru o gigacalorie, la Glodeni – cu 61% (1350 lei pentru o gigacalorie), iar la Criuleni - cu 73,4% (1686 de lei pentru o gigacalorie).
La Anenii-Noi căldura s-a scumpit cu 39% (1472 de lei pentru o gigacalorie), la Comrat - cu 13% (1273 de lei), la Bălți – cu 4,1% (1090 de lei), Ungheni – cu 17,8% (1326 de lei), Călărași – 17,3% (1766 lei), Orhei – cu 18,7% (1378 de lei).
A rămas nemodificat tariful pentru agentul termic la Cimișlia. Locuitorii de aici vor achita în continuare un tarif de 1432 de lei pentru o gigacalorie. La Ștefan Vodă, din contra, tariful a fost redus cu 5%, la 1466 de lei pentru o gigacalorie.
Pentru locuitorii municipiului Chişinău agentul termic s-a scumpit cu 89 de lei pentru o gigacalorie.
Chiar dacă nu sunt de acord cu preţurile exagerate, oamenii nu pot renunţa la căldură. Mai mult decât atât, majoriatea se străduiesc să nu aibă datorii.
“Eu plătesc lunar aproape 1000 de lei. Comparativ cu anul trecut este aceeaşi sumă, doar că e mai puţin cald. Când au fost gerurile crâncene, în apartament era mai frig, dar acum este suportabil”, spune Gheorghe Danu, locuitoe al capitalei, în vârstă de 70 de ani. Pensionarul mai spune că are datorii către agent, chiar dacă mai rămâne, plăteşte jumătate din suma facturii vara, “aşa procedează toţi gospodarii”.
Pe de altă parte însă, o altă locuitoare a municipiului susţine că se descurcă foarte greu. “Am un salariu de 2500 de lei, muncesc şi achit serviciile comunale. Îmi vine foarte greu, mai ales că trebuie să întreţin şi copilul, care este elev şi are nevoie de foarte multe lucruri”, spune doamna Liuba, în vârstă de 45 de ani.
Problema preţurilor ridicate se pare că nu-i afectează doar pe cei vârstnici, iar serviciile comunale sunt o temă de discuţie foarte frecventă. Oriunde nu te-ai întoarce, nu auzi decât nemulţumirea oamenilor care nu sunt în stare să “o scoată la capăt”. Cetăţenii dau vina pe cei care stau în scaunele din fruntea ţării şi care au venit cu promisiuni de tot felul doar ca să ajungă la guvernare, ca mai apoi să uite tot ce au promis.
Sute de persoane stau zilnic pe sub uşile direcţiilor de asistenţă socială şi la casele teritoriale, în speranţa că măcar cei de acolo îi vor ajuta să-şi plătească datoriile.
Şi tinerii sunt indignaţi de faptul că factura cu multe zerouri vine, dar căldura în – calorifere nu prea. “Împreună cu trei fete închiriez un aparatment cu două odăi. În fiecare lună, pentru căldură vine circa 1700 de lei, şi achităm împreună. Dar luna acesta va veni la sigur mai mult, deoarece temperaturile au fost mai joase şi, respectiv, au fost mai calde caloriferele. Este foarte greu, mai ales cu salariile pe care le avem, economisim până la limită ca să putem exista”, a menţionat Irina, în vârstă de 24 de ani.
Plata facturilor comunale, chiar şi în apartamente relativ mici, este destul de mare, nu numai pentru oamenii săraci, dar şi pentru oamenii cu venituri medii.Cea mai scumpă este energia termică. Prin urmare, principala problema a asigurării cu căldură în locuinţe accesibile este alegerea sursei raţionale de căldură. Dar, din păcate, facturile nu te iartă, ai nu ai – trebuie să le achiţi indiferent din ce clasă socială faci parte.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE