Săptămâna trecută, când Europa sărbătorea „Ziua fără automobil”, unii lideri politici din R. Moldova au încercat să facă un sacrificiu şi să renunţe la maşinele luxoase pentru câteva minute, mergând pe jos până la serviciu. Astfel, premierul Vlad Filat a dedicat mersului pe jos 35 de minute, parcurgând circa 4 km de drum, iar liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a parcurs pe jos 2 km până la Parlament.
În acest context, am încercat să aflu cât de des reuşesc politicienii R. Moldova să meargă pe jos şi care sunt motivele ce îi împiedică să facă acest lucru.
Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, care a parcurs câţiva km până la serviciu, susţine că “din moment ce deţin două funcţii am pierdut mult, pentru că mă mişc prea puţin. Înainte alergam dimineaţa şi cred că acum am să revin să merg pe jos cel puţin spre serviciu”, a declarat Ghimpu.
Preşedintele Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urecheanu spune că nu merge pe jos din motiv că nu are timp. În plus, susţine el, i-ar trebui mult ca să ajungă la serviciu din cauza că este oprit pe drum de cetăţeni. “Aproape nici unul nu trece pe alături ca să nu mă salute, să-mi dea o întrebare sau să-mi ceară un sfat”, a adăugat Urechean.
Liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, care în ultimii ani a avut posibilităţi reduse de a merge pe jos din cauza funcţiei pe care o deţinea, susţine că unica posibilitate de a o face este atunci când merge la vânătoare sau când este în concediu. “Când merg la vânătoare în pădurea mea, parcurg circa 10 km pe jos, este bine pentru sănătate, dar nu prea am posibilitate”, a spus liderul PCRM.
În schimb unii lideri politici, îşi permit să meargă pe jos şi explică de ce: 
Liderul Mişcării Acţiunea Europeană (MAE), Veaceslav Untilă merge pe jos cu orice ocazie. “Merg pe jos de la un sediu la altul. Mişcarea este sănătate. Fac gimnastică dimineaţa şi, în rest, merg pe jos când merg la întâlniri sau şedinţe”, spune Untilă.
Mihai Godea, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM) consideră că trebuie să ne mişcăm mai mult, pentru că ajută sănătăţii. “Când aveam alt serviciu, mergeam dimieaţa şi seara pe jos, câte 6-7 km pe zi. Acum e mai complicat. Nu pot să-mi permit luxul de a merge pe jos” a mai spus Godea.
Deputatul neafiliat, Victor Stepaniuc merge pe jos, pentru că locuieşte la 2 km desediul parlamentului. “Merg din motive de sănătate. Chiar şi în tinereţe mergeam pe jos, 10 km zilnic”, spune Stepaniuc.
Aşadar, în contextul motivelor invocate de politicieni pentru care nu-şi permit să meargă pe jos, vreau să aduc cel puţin şase motive întemeiate, pentru care trebuie să laşi maşina şi să începi să mergi pe jos:
1. Mersul vioi scade riscul apariţiei bolilor de inimă şi este un remediu ideal pentru diabetici. Mersul pe jos determină scăderea nivelului glicemiei. Prin urmare, un program regulat îi ajută pe diabetici să scadă doza zilnică de insulină.
2. Mersul pe jos menţine mintea la acelaşi nivel cu vârsta corpului, a descoperit Academia Americană de Neurologie. Cu alte cuvinte, nu te "rămoleşti" înainte de vreme.
3. Mersul pe jos stimulează activitatea cardiacă pentru inimă. E dovedit că o jumătate de oră de mers zilnic reduce riscul de atac de cord în aceeaşi măsură cu un program intens de exerciţii fizice. Mai mult decat atât, mersul pe jos reduce riscul de cancer. În acest sens, un studiu demonstrează că persoanele care parcurg zilnic o distanţă de 3 km au un risc de deces din cancer de două ori şi jumătate mai mic decât cei care nu parcurg distanţa cu aceeaşi frecvenţă.
4. Într-o oră de mers pe jos arzi în jur de 200-600 de calorii. După 15 minute de mers în ritm alert, începi să consumi din resursele organismului şi, prin urmare, slăbeşti.
5. Mersul pe jos stimulează buna-dispoziţie şi relaxare psihică prin endorfinele secrete în timpul mersului pentru cei cu tulburări depresive majore, 30 de minute de mers zilnic înbunătăţesc vizibil starea de spirit.
6. Totodată, mersul pe jos e recomandat pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sangvină la nivelul picioarelor şi previne apariţia varicelor. Încetineşte coagularea sângelui, menţinând fluiditatea acestuia, şi astfel protejează de afecţiuni trombotice sau infarct.
Nu-mi rămâne decât să vă îndemn pe toţi să mergeţi pe jos ori de câte ori aveţi ocazia. Succes!

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE