Fostul rector al ASEM, Grigore Belostecinic, reacționează la opinia fostului ministru al Educației, Monica Babuc, după ce aceasta a menționat ca ASEM trebuie sa treacă in subordinea Universității de Stat din Moldova, iar alte instituții universitare, potrivit reformei anunțate, nu ar fi cuplate tocmai corect cu alte universități, menționând și anumite lacune în proiectul de lege.

"Penibilă, stimată doamnă, este calitatea guvernării, la care ați participat, inclusiv în domeniul educației, și consecințele acesteia pentru prezentul și viitorul Republicii Moldova.

Penibilă este  „reformarea”  Academiei de Științe a Moldovei,  pe care ați promovat-o, prin distrugerea acesteia, lăsând pe drumuri mii de oameni și destine...., iar Republica Moldova – fără o importantă instituție a statului. Da, AȘM trebuia reformată, din interior, dar nu prin distrugere. Este ușor să distrugi. Mai greu – să construiești și să făurești. Dar asta o fac deja alții.  Țara trebuie să-și cunoască „eroii”. De aici – penibil este curajul dumitale  de a-ți expune public opinia referitoare la reformarea învățământului superior, domeniu pe care l-ați învinuit întotdeauna de toate relele: că avem prea mulți studenți ( v-a reușit să-i alungați din țară, de rând cu milionul de oameni plecați peste hotare, din cauza politicilor promovate și deciziilor luate), deja – că avem prea multe universități ( o să vă reușească să le distrugeți și pe acestea), ați adus prejudicii de imagine si reputație universităților prin învinuirea continuă a acestora în  lipsă de calitate și integritate, lipsă de  utilitate pentru societate (produc șomeri!), consumatori ineficienți de resurse, păstrându-le, de fapt, în sărăcie, fără investiții, cu salarii mizere și oameni nemotivați să activeze în domeniu sau, pentru cei tineri, să-și dezvolte o carieră profesională în domeniul învățământului superior și cercetării. Și mai aveți curajul să menționați, după toate acestea, că am rămas fără studenți? Ce urmează?

Penibilă este și schimbarea profilului Universității de Stat din Moldova (am tot respectul pentru oamenii care activează acolo) prin transformarea acesteia în a doua universitate publică de profil economic (și drept). Cine este responsabil în această țară de pregătirea cadrelor de înaltă calificare în domeniul fizicii, matematicii, chimiei, biologiei......, poate și istoriei? Unde-s studenții care-și făceau studiile la aceste facultăți? Cu ce i-ați motivat să aplice la studii la aceste domenii? Cum veți restabili, dacă va mai fi nevoie, potențialul științific și didactic pierdut deja? Vă răspund eu. Ați transferat, în admitere, sute de locuri cu finanțare de la bugetul de stat, destinate pretendenților la studii la aceste domenii, la specialitățile din domeniul științelor economice, pentru a nu-i lăsa să meargă la ASEM....În acest context, penibilă este referința la cazul care a avut loc în biroul dumitale de ministru, care, de fapt, este produsul imaginației proprii... În realitate, v-ați eschivat, conștient, de la soluționarea unor probleme, în contextul  ilegalităților  comise, și în virtutea responsabilităților care le-ați avut în calitate de ministru: de a respecta legea, regulamentele proprii, de a fi corectă, echidistantă și imparțială, înlocuindu-le cu un „patriotism” ieftin. Apropo, și eu am absolvit Universitatea de Stat din Chișinău, și mă mândresc cu acest lucru. Iar rectorul de la USM era „ținut” în biroul de alături, pentru ca după plecarea mea să continuați discuțiile referitoare la ce mai urma să faceți pentru a distruge ASEM-ul....

Penibilă este și constatarea că USM a avut în toate timpurile o facultate economică....Apropo, uneori a avut și două, doar că nu întotdeauna. Pentru a clarifica lucrurile, vă recomand să consultați „Istoria ASEM: 20 de ani de ascensiune. – Chișinău, ASEM, 2011, 488 p.”....Nu am nimic împotriva facultății de Științe economice de la USM, unde, în mare parte, activează foști colegi de ai noștri, din ASEM, sau absolvenți ASEM....Avem relații bune de colaborare, așa după cum trebuie să fie într-un mediu academic. Sunt pentru o concurență liberă și corectă. Fără implicare administrativă, prin abuz în serviciu, și fără manipularea opiniei publice de pretinși politicieni, trecuți deja în istorie...

Da, reforma în învățământul superior este necesară de multă vreme. Doar că reforma, prin esență, înseamnă o schimbare spre mai bine, nu o schimbare pentru a bifa că a fost efectuată. Avem nevoie de susținere din partea statului, avem nevoie de mai multe alocații financiare, avem nevoie de investiții în dezvoltare pentru a face față concurenței regionale, europene și mondiale în domeniul învățământului superior, care devine tot mai acerbă, avem nevoie de un alt statut al cadrului universitar....Avem nevoie de aprecierea eforturilor pe care le depun cei din învățământul superior și cercetare, uneori prin sacrificiul propriu și renunțare la activități care, poate, le-ar asigura mai multă bunăstare, atât din partea guvernării, cât și a societății în întregime. Universitățile publice nu aparțin celor care activează în cadrul acestora. Aparțin statului Republica Moldova și societății noastre. Să le facem împreună mai bune! Și sunt convins că Academia de Studii Economice a Moldovei, universitate dinamică, cu oameni bine pregătiți și devotați meseriei pe care o practică, cu o infrastructură educațională demnă de invidiat, cu o bogată experiență și tradiții proprii în domeniul educației și cercetării,  își va păstra locul binemeritat în sistemul de învățământ superior din Republica Moldova, iar obiectivul propus la data fondării, 25 septembrie 1991, de a concentra învățământul superior economic într-o singură universitate publică, va deveni o realitate.  Să ne dorim doar succese!" a scris Grigore Belostecinic pe pagina sa de facebook.

Amintim că, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat reformarea învățământului superior din Republica Moldova, un proces care va include reorganizarea mai multor instituții de învățământ, prin absorbția altora, inclusiv a institutelor de cercetare. Ministerul promite, de asemenea, mai multe fonduri universităților, despre care spune că vrea să devină centre de instruire și cercetare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE