Fostul șef de stat, Igor Dodon, este nemulțumit de grupul de procurori care îi instrumentează dosarul. Socialistul a scris un mesaj pe pagina sa de facebook unde se expune asupra integrității procurorilor Petru Iarmaliuc și Dorin Compan.

”Ori e criză serioasă de personal la procuratură, ori procurorii cu experiență și onești înțeleg prea bine ce se întâmplă și nu vor să fie implicați în dosarul politic care-l ticluiește guvernarea împotriva mea. Cum altfel poate fi explicat faptul că, din tot sistemul procuraturii i-ați găsit sau convins anume pe Petru Iarmaliuc și Dorin Compan pentru instrumentarea dosarelor de rezonanță?

Cât de credibil poate fi procurorul Iarmaliuc Petru, numit contrar prevederilor legale, fără experiența profesională cerută de Legea cu privire la Procuratură, pentru poziția de procuror în procuraturile specializate, prin utilizarea unor șmecherii juridice. Or procedura de delegare nu conferă nici unui candidat experiență sau profesionalism în avans, acestea se obțin doar prin ani de activitate.

Sau procurorul Compan Dorin, docil regimului Plahotniuc, care a contribuit la subjugarea justiției, intentând dosare la comandă pentru a menține frica și supunerea față de regim ori pentru a regla conturile personale ale lui Plahotniuc. Toată lumea ține minte cine a instrumentat dosarul împotriva lui Andrei Usatîi și altor 30 persoane, numit generic „dosarul medicilor” sau (pornit la comanda lui Plahotniuc pentru ca să lovească în echipa lui Filat), dosarul împotriva Viceministrului economiei Valeriu Triboi și multe altele.

Cât de integru și independent în acțiuni poate fi un procuror a cărei legătură cu actualul Procuror general interimar se confirmă prin așa "coincidențe" cum ar fi: numirea în afara oricărui concurs la funcția de șef adjunct PCCOCS în 2019, de îndată ce Robu a devenit Procuror general interimar sau reîncadrarea enigmatică în sistemul procuraturii, în februarie 2022, dirijată la fel de Robu. Apropo, reîncadrarea în funcție prin "tranzacții de împăcare" este contrară legii și practicii judecătorești naționale, fapt confirmat și prin decizii ale instanțelor ierarhic superioare. Așadar, "cazul Compan" este prima și ultima excepție (ilegală) de acest fel.

La SIS și Procuratura generală sunt destule informații în privința averii și intereselor acestui procuror, informații cu care, probabil, este "motivat" Compan să-mi instrumenteze un dosar fals. Apropo, cumnatul lui Compan din același clan de procurori, procurorul Victor Furtună, propus de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a instrumentat în mod fraudulos cazul lui Stoianoglo, criticat recent de structurile Consiliului Europei”, a scris Igor Dodon.

Totodată, fostul președinte, menționează că a formulat două solicitări la adresa Procuraturii generale și Judecătoriei Chișinău.

”Sunt sigur că nu doar eu, avocații mei ci, si societatea si ambasadorii care vor sa înțeleagă, suntem curioși să aflăm de ce anume acești procurori au fost selectați pentru a instrumenta dosarul în privința mea. În încercarea de a face lumină pe aspectele expuse mai sus, am formulat aceste solicitări la adresa Procuraturii generale și Judecătoriei Chișinău. Răspunsurile acestora le voi face public pentru toți cei interesați.

P.S. O nouă "coincidență" este faptul că judecătorul care a confirmat așa numita tranzacție de împăcare a lui Compan, este printre judecătorii care nu a fost refuzat de Maia Sandu pentru numirea în funcție de magistrat până la atingerea plafonului de vârsta. Iar procurorul care a reprezentat Procuratura generală în “Cazul Compan”, urmează să fie promovat de Eduard Bulat la Consiliul Superior al Procurorilor.

P.P.S. Vor urma și alte dezvăluiri interesante despre ceea ce se întâmplă în culoarele Justiției și procuraturii, clanurile Musteață și Bulat. Sper să fie utile în contextul pretinsei “reforme a justiției”, care deja pare să fie o bulă de săpun, pe care guvernarea PAS o "sparge"”, menționează Dodon.

De menționat că pe 21 iunie curent, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au luat decizia că fostul președinte Igor Dodon va mai sta încă 30 de zile în arest preventiv la domiciliu. Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

În dosarul „Kuliok” este vizat și fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu, care a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13, precum și soția fostului șef al statului, Galina Dodon, căreia i se încriminează complicitate la îmbogățire ilicită. Oamenii legii susțin că fostul cuplu prezidențial ar deține personal și prin intermediari bunuri care depășesc suma de 21 mln de lei. Asta cu toate că au declarat venituri de doar 3 mln lei. După audierea din 16 iunie, fostei prime-doamne a Republicii Moldova i-a fost aplicată interdicția de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE