Regizorul ucrainean Oleg Senţov a fost condamnat astăzi la 20 de ani de închisoare în Rusia, fiind acuzat de terorism.
Regizorul ucrainean Oleg Senţov de 39 ani a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru că s-a opus anexării Crimeii de către Rusia.
Potrivit autorităților Moscovei, acesta a fost acuzat de coordonarea unui grup de activişti afiliaţi mişcării paramilitare ucrainene Pravîi Sektor, care ar avea misiunea să atace organizaţii proruse din Peninsula Crimeea.
Senţov a respins acuzaţiile.
Guvernul ucrainean susţine că Oleg Senţov este pedepsit pentru că este un activist pro-Ucraina din Crimeea.
Amintim că Oleg Senţov a fost arestat, în mai 2014, în timpul unui protest faţă de anexarea Crimeii de către Rusia.
Între timp, mai mulți colegi din cinematografie precum și regizorii: Pedro Almodovar, Aki Kaurismaki, Andrei Zvyagintsev și Alexander Sokurov, Alexei German Jr. și alții, au sărit în apărarea lui Oleg Senţov. Ei au cerut stoparea urmărirei penale a colegului său și eliberarea acestuia de sub arest.
Presedintele Ucrainei, Petro Porosenco, a adresat un mesaj de încurajare către regizorul ucrainean condamnat. ”Fii tare, Oleg. Persoanele care te-au condamnat, mai devreme sau mai târziu vor fi trași la răspundere”.

După citirea verdictului, Senţov şi Kolcenko au cântat, în incinta instanţei militare din Rostov-pe-Don, imnul naţional al Ucrainei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE