Mai mulți angajați ai întreprinderilor din stânga Nistrului au protestat față de introducerea taxelor vamale de către Chișinău de la 1 ianuarie 2024. Pe pancartele acestora era scris în limba rusă: „Moldova agresoare”, „Moldova ne-a oprit întreprinderile”, notează realitatatea.md
De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, potrivit cărora firmele din Transnistria vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova. Până acum, deşi companiile din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chişinău ca agenţi economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, agenţii economici din regiunea transnistreană vor achita toate plăţile aferente pentru importul mărfurilor aşa cum o fac şi celelalte companii din Republica Moldova. În acelaşi timp, la importul bunurilor în regiunea transnistreană, se va ţine cont de preferinţele acordate în conformitate cu tratatele şi acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.
Biroul pentru Reintegrare de la Chișinău a îndemnat cetățenii să facă diferența între libertatea de exprimare, care este în mod continuu persecutată în regiunea transnistreană, și evenimentele regizate.
Modificările la Codul Vamal au scopul să asigurare condiții egale de activitate pentru toate companiile, indiferent pe ce parte a Nistrului s-ar afla, a declarat reprezentantul Biroului, Ivan Țurcan. Potrivit funcționarului, măsurile vor genera beneficii pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, și vor elimina concurența neloială, contribuind la uniformizarea domeniului antreprenorial, notează radiomoldova.md
„Aceste măsuri se încadrează în eforturile Chișinăului de a restabili spațiile unice naționale, inclusiv în contextul vamal, economic și fiscal. Nu se introduc elemente diferite față de antreprenorii de pe malul stâng. Ca toți antreprenorii, de pe ambele maluri ale Nistrului, companiile din regiunea transnistreană vor avea mecanisme comune de stimulare prevăzute de legislația actuală a Republicii Moldova. Agenții economici din regiunea transnistreană în continuare se bucură de unele facilități, în special în procesul de autorizare a activităților din sectorul energetic cu o procedură simplificată de depunere a documentelor și eliberarea licențelor pentru o perioadă de șase luni”, a mai spus Ivan Țurcan.
Amintim că, anterior, drept răspuns la modificările Codului Vamal, autoritățile autoproclamate de la Tiraspol au anunțat că, din data de 1 februarie, persoanele juridice din regiunea transnistreană, care se află sub jurisdicția autorităților constituționale, vor plăti tarife pentru gaz, energie electrică și apă la prețuri stabilite pe malul drept al Nistrului - 16 lei pentru gaze naturale și circa 3 lei pentru electricitate. Este vorba de câteva categorii de instituții, inclusiv școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului.
De asemenea, vor fi introduse taxe vamale pentru fermierii din mai multe sate din raionul Dubăsari, care dețin terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, controlat de forțele separatiste. Autoritățile de la Chișinău au declarat că nu vor ceda presiunilor Tiraspolului și că programează o întrevedere în formatul 1+1.
„În Republica Moldova practic nici nu există taxe vamale. Eu nici nu cred că celor din regiunea stângă a Nistrului nu li se aplică taxe vamale, ci mai degrabă proceduri vamale. Or, chiar dacă se și aplică taxe vamale sunt foarte mcii. Din încasările de la vamă taxele vamale sunt doar câteva procente. Cei din stânga Nistrului nu achită TVA care se cifrează la 30 de miliarde de lei, accizele nu le achit care sunt 6 miliarde de lei. Taxele vamale se cifrează la 500 milioane de le pentru toată țara. E doar un simplu scandal”, consideră economistul Veaceslav Ioniță.