Guvernul a stabilit limita de capacitate pentru centralele fotovoltaice ce pot fi instalate de producătorii mici până în anul 2025, în baza mecanismului de facturare netă. Capacitatea maximă de putere care poate fi instalată este de 100 de megawați în total. Astfel, relația dintre cei care și-au instalat panouri și operatorii rețelei de distribuție devine comercială.
Potrivit modificărilor aprobate de Guvern, vor fi introduse limite individualizate pentru producători în funcție de consumul mediu din ultimii trei ani.
„Cu facturarea netă, energia luată din rețea va avea preț obișnuit la tariful actualmente aplicabil și cea livrată în rețea de către consumator, adică cea în exces, va avea un alt preț, setat de către ANRE. Am avut cazuri în care multe capacități au fost supradimensionate, însă ideea de consum propriu trebuie să fie respectată”, a menționat Carolina Novac, secretar de stat la Ministerul Energiei, notează moldova1.md
Facturarea netă prevede faptul că electricitatea produsă este cumpărată de cei doi distribuitori regionali mai ieftin, iar invers - dacă producătorii folosesc energia din rețea, prețul este mai mare.
Acum suntem într-o perioadă de tranziție. Până în 2026, va funcționa contorizarea netă, adică energia introdusă și luată din rețea este la același preț. Dar contorizarea netă este valabilă doar pentru cei care și-au instalat deja fotovoltaice.
Presiunea e mare pe rețeaua de distribuție, iată de ce statul impune plafoane și descurajează acest mod de a face business.
Alte două mecanisme sunt tarifele fixe și prețurile fixe. Tarifele fixe sunt stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, limita capacității de producere este un megawat la fotovoltaice și patru la eoliene.
Prețurile fixe funcționează pentru producătorii mari. Guvernul va organiza în acest an licitații pe capacități - investitorii stabilesc singuri prețurile, iar statul garantează că în următorii 15 ani va cumpăra energia regenerabilă produsă.
De obicei, după modelul României, marii producători își recuperează investiția în aproximativ zece ani, contează mult și modul în care statul subvenționează acest sector.
Potrivit experților, în cazul în care această normă legală va intra în vigoare ea ar putea încetini investițiile în acest sector. Cetățenii care au investit în acest domeniu au pornit de la niște calcule investiționale, inclusiv la previzibilitatea privind perioada de recuperare a lor, de 5- 7 ani. Conform, însă, noilor prevederi investiția ar putea fi recuperată într-o perioadă mai mare, fapt ce va face acest segment unul neatractiv, iar norma instituită va descuraja fluxul investițional din domeniul fotovoltaicelor.