Singura şansă a actualului Guvern este de a planifica reformele astfel încât numărul pierdanţilor să fie mai mic decât numărul câștigătorilor, consideră analiştii economici de la Expert-Grup.
În recenta ediţie a publicaţiei Realitatea Economică, experţii economici independenţi constată că noul guvern s-a declarat a fi unul reformator şi şi-a asumat responsabilitatea instalării unei noi ordini economice în ţară. Însă, deoarece riscul alegerilor anticipate mai planează încă, guvernul evident că nu doreşte să fie penalizat de păturile socialmente vulnerabile în urma implementării reformelor nepopulare pe care va trebuie să le implementeze. De aceea, analiştii recomandă actualei guvernări să declanşeze reformele cât devreme posibil, pentru ca rezultatele pozitive să nu întârzie să apară.
Printre acţiunile care ar garanta noului guvern maximizarea capitalului său politic analiştii de la Expert grup recomandă în primul rând ameliorarea relaţiilor cu partenerii strategici. Guvernul deja a anulat regimul de vize instituit pentru cetăţenii României şi au apărut primele semne de
Îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale cu această ţară. Totodată, este sugestivă este şi prima vizită a prim-ministrului la Bruxelles, precum şi susţinerea promisă de structurile europene. Însă, potrivit experţilor, este vital ca noua politică externă să fie una echilibrată, astfel încât să nu fie neglijate nici relaţiile strategice cu Federaţia Rusă. “Informarea clară şi fără echivoc a Rusiei de către noua guvernare vizaviz de interesele naţionale ale Moldovei este indispensabilă: or, Rusia deţine un potenţial imens de absorbţie a exporturilor moldoveneşti, dar şi suficiente canale de influenţă care ar putea submina agenda de politică externă şi internă a noului guvern”, susţin experţii.
De asemenea, urmează a fi demonopolizate pieţele interne, fapt ce ar conduce la reducerea preţurilor cu circa 20-30% la produsele din carne, peşte, la băuturi, produse lactate şi a medicamentelor.
Altfel, Guvernul va trebui să asigure permanent „dirijarea manuală” a pieţelor”, afirmă experţii.
Totodată, este necesară şi liberalizarea reglementării activităţii antreprenoriale, care se referă în primul rând la necesitatea de a interzice poliţiei efectuarea oricăror controale economice la agenţii economici, clarificarea mai bună a competenţelor Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei şi simplificarea procedurilor birocratice la eliberarea permiselor de activitate şi autorizaţiilor de construcţie.
Şi nu în ultimul rând renunţarea la toate facilităţile acordate deputaţilor şi funcţionarilor de rang înalt - o măsură mai mult populară decât una economică, care va tempera o eventuală indignare crescândă din partea populaţiei in urma implementării reformelor socio-economice. La implementarea unor politici de austeritate este foarte important ca şi cei responsabili de elaborarea şi implementarea acestora să se conformeze.