Persoanele cu dizabilităţi locomotorii din Moldova îndeamnă angajatorii să fie mai receptivi la necesităţile lor şi să le ofere locuri de muncă. Apelul a fost lansat marţi, 30 iunie, în cadrul unei conferinţe organizate de membrii Asociaţiei “Motivaţia”.
“Ştim că acuma situaţia politică este o problemă mai stringentă, în atenţia tuturor, dar şi persoanele cu dizabilităţi au probleme şi nici măcar nu-şi pot exercita dreptul la vot”, a precizat Igor Mereacre, directorul administrativ al Asociaţiei “Motivaţia”.
Găsirea unui loc de muncă este cea mai mare problemă a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii a declarat Tatiana Niţă, coordonator de proiecte al asociaţiei.
”Din păcate antreprenorii cred că aceste persoane nu pot munci şi că doar solicită să fie ajutaţi, dar nu este corect. În organizaţia noastră activează cinci persoane care utilizează cărucioarele mobile şi se descurcă foarte bine. De altfel organizaţiile internaţionale din Moldova sînt mai dispuse să angajeze persoanele cu dizabilităţi, căci acestea au o altă mentalitate”, a precizat Niţă.
Igor Mereacre consideră că persoanele cu dizabilităţi nu sunt angajate pentru că necesită o serie de cheltuieli suplimentare. “Angajatorii sunt obligaţi prin lege să ofere condiţii de lucru adecvate acestor persoane: ”intrări adaptate cărucioarelor, WC-uri adaptate, un orar special de muncă şi aceeaşi remunerare ca pentru restul angajaţilor”.
Mereacre spune că aceste condiţii lipsesc nu doar la locul d emuncă, ci şi pe stradă şi chiar în instituţiile de învăţământ.
„Chiar dacă în Chişinău mai multe clădiri, complexe comerciale, centre de distracţie deţin trasee speciale pentru aceste persoane, de multe ori acestea nu corespund cărucioarelor utilizate de ei. Şi mai grav este în zonele rurale, unde practic persoanele cu dizabilităţi locomotorii nu pot ieşi din casă”, a precizat Mereacre.
 El recomandă şi părinţilor să-şi schimbe atitudinea faţă de copiii cu dizabilităţi.
„Este foarte important ca părinţii să nu-şi trateze copiii ca pe consumatori, care au nevoie de ajutor tot timpul, ci să le permită să fie uneori independenţi”, a specificat el.
Asociaţia „Motivaţie” promovează un mod independent de viaţă pentru utilizatorii de scaun rulant. Conform datelor organizaţiei în Moldova sunt peste 10 mii de persoane cu dizabilităţi locomotorii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE