Experţii economici din cadrul Centrului Analitic Independent “Expert-Grup” constată că economia moldovenească în ultimele două luni a fost marcată de circumstanţele electorale şi de obiectivele politice ale partidului aflat la guvernare. Conţinutul şi tonul Programului de guvernare a guvernului interimar a dezamăgit publicul, care aştepta să vadă un set clar de măsuri anti-criză, dar în loc de aceasta a primit o nouă porţie de patriotism steril, se arată într-un comunicat al centrului.
Potrivit experţilor, recesiunea profundă a economiei din primul trimestru (-6,9%) este ceva mai mică decât în medie în Europa Centrală şi de Est, dar este suficient de puternică pentru a demonstra că criza politică şi alegerile anticipate sunt cele care au declanşat criza economică în ţară. Pentru prima dată în ultimii opt ani şomajul a crescut cu o rată statistic semnificativă, şi au apărut şi primele semne de scădere a salariilor reale.
Remitenţele emigranţilor au continuat să scadă, afectând atât consumul bunurilor de import, cât şi locale. După cum şi era de aşteptat, cheltuielile bugetare ale unui guvern aflat în campanie electorală au fost mult mai stabile decât cheltuielile de consum private, dar cu atât mai brutală poate fi ajustarea cheltuielilor publice în perioada post-electorală.
Scăderea presiunilor inflaţioniste a permis BNM să relaxeze politica monetară, dar fereastra de oportunitate deflaţionistă ar putea să se închidă în curând. După o pauză de aproape 10 ani BNM a revenit la practica creditării directe a băncilor comerciale, încercând atât să reseteze mecanismele de creditare a sectorului real, cât şi să ofere băncilor lichidităţile necesare. Această intervenţie este pe deplin îndreptăţită, dar mai multă transparenţă ar prii concurenţei în sectorul bancar.
În opinia analiştilor, criza economică a afectat veniturile populaţiei provenite din transferurile de peste hotare, care în luna aprilie au scăzut cu 42% faţă de aprilie anul precedent, precum şi salariile în sectoarele cele mai afectate: industria extractivă, construcţii şi sectorul financiar.
În sectorul financiar şi piaţa de capital, şi piaţa de asigurări suferă în contextul crizei financiare şi economice generalizate. Totuşi, sectorul bancar este cel care generează cele mai multe îngrijorări. Aparent, indicatorii de lichiditate şi nivelul de suficienţă a capitalului normativ total se încadrează perfect în parametrii impuşi de BNM, sunt de părere experţii economici.
Cu toate acestea, este foarte îngrijorătoare tendinţa creşterii cotei creditelor compromise, or în termeni de câteva luni această tendinţă ar putea să compromită şi nivelul de lichiditate bancară. Falimentul şi lichidarea forţată a băncii comerciale Investprivatbank este în acest sens foarte sugestivă, se mai arată în comunicat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE