Curtea Constituţională (CC) a Germaniei a suspendat marţi, 30 iunie, ratificarea Tratatului de la Lisabona, cerând o lege care să garanteze drepturile Parlamentului.
Judecătorii de la Karlsruhe au decis că Tratatul de la Lisabona respectă textul Constituţiei Republicii Federale, dar că, din cauza unei legi adiţionale la tratat, parlamentul german nu este implicat în suficientă măsură în procesul decizional din Uniunea Europeană. Conform celei mai înalte instanţe, această lege adiţională contravine constituţiei germane.
"Instrumentele de ratificare a Tratatului de la Lisabona ale Republicii Federale Germane nu pot fi depuse înainte de intrarea în vigoare a drepturilor de participare parlamentară", a preciat instituţia.
Judecătorii nu au considerat că Tratatul de la Lisabona ameninţă suveranitatea statului, dar au apreciat că drepturile de participare la decizie ale Parlamentului german vor trebui legiferate.
Această decizie va avea un impact asupra calendarului procesului de ratificare de către cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Tratatul a fost redactat după eşuarea proiectului Constituţiei Europene în 2005 şi îşi propune o reformă instituţională prin care Uniunea să devină mai eficientă. Documentul va intra în vigoare numai dacă este ratificat de toate statele membre. Viitorul său depinde şi de un al doilea referendum în Irlanda, cât şi de încheierea ratificării în Cehia şi Polonia, două state cu preşedinţi eurosceptici care au refuzat să semneze documentul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE