evz.roScriitori care boicotează aniversarea lui Vladimir Putin, actori şi cântăreţi care incriminează Kremlinul, internauţi care se revoltă împotriva poliţiei: după ani de letargie, opinia publică rusă se revoltă.
Dacă în anii '90 mii de oameni manifestau împotriva guvernului în stradă, între 2000-2008 nu s-au mai înregistrat mari mişcări populare. Şi aceasta pentru că, în paralel cu preluarea frâielor politice şi de securitate ale ţării de către un fost agent FSB, societatea rusă a cunoscut o perioadă de creştere economică fără precedent.
Aceşti doi factori combinaţi au condus la dispariţia protestelor publice. Dar se pare că această perioadă liniştită a luat sfârşit. Interpretul de muzică rock Iuri Sevciuk a criticat recent, în faţa a mii de fani, „regimul dur, crud şi inuman" din Rusia. La scurt timp, actorul Aleksei Devotşenko le-a cerut colegilor săi să refuze să joace în filme „patriotice".
Mai mulţi scriitori ruşi au refuzat o invitaţie a lui Putin, cu ocazia aniversării acestuia. Unii dintre aceştia, printre care Liudmila Uliţkaia şi Boris Akunin, şi-au publicat corespondenţa personală cu fostul magnat al petrolului şi opozant al fostului lider de la Kremlin, Mihail Hodorkovski, aflat în închisoare din 2003. Presa a perceput imediat această schimbare de ton.
„Un balon de furie este pe cale să se umple. Ceva s-a schimbat, mai ales în cursul ultimelor luni", scrie ediţia rusă a săptămânalului „Newsweek". Publicaţia dă ca exemplu mobilizarea fără precedent a internauţilor după două recente accidente rutiere care au scandalizat populaţia. Unul dintre ele, provocat de poliţia rutieră, a fost adus la cunoştinţa publicului prin intermediul unei înregistrări video postate pe Internet. Cazul a făcut atâta vâlvă încât mai marii Poliţiei au fost nevoiţi să-i pedepsească pe vinovaţi, lucru puţin obişnuit în Rusia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE