Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros a semnat primul ordin. Acesta nu vizează politicile prioritare pe care el le-a anunțat legat de combaterea corupției, sporirea eficienței  echipelor de intervenție, prevenirea  accidentelor rutiere, a infracțiunilor grave care în ultima perioadă s-au intensificat semnificativ sau probleme  legat de remunerarea polițiștilor. Ordinul emis de ministru de interne vizează uniformele polițiștilor. Fosta angajată a ministerului, Alina Zbancă a scris, însă, că nu starea uniformelor pentru polițiști reprezintă o prioritate.

„ Ministrul nou a semnat primul ordin și în el nu se dau indicații Poliției ca să intensifice acțiunile de prevenire a accidentelor rutiere și a infracțiunilor grave care în ultima perioadă s-au intensificat semnificativ, nu. Nici nu e un ordin despre remunerarea a unui număr mare de polițiști care au asigurat ordinea și securitatea publică în perioada marelui Summit și nici până astăzi nu au primit un leu. Marea problemă a sistemului se pare că sunt uniformele totuși, mai bine spus faptul că angajații cu statut special nu o poartă (care nici nu-s obligați să o îmbrace zilnic).

Astfel, la MAI în aceste zile se face trecerea în “revista de front”, oamenii din sistem știu ce înseamnă asta, mai ales militarii Armatei știu.

1. Adevărat, angajații MAI trebuie să promoveze imaginea sistemului prin portul uniformei, să-l reprezinte și cetățeanul să-i poată deosebi de alți funcționari, dar, nu toți muncesc în teren și acest lucru nu este obligatoriu.

2. Domnule Ministru, nu știu cum e la Armată și nu știu dacă cineva a reușit să vă spună, dar Ministerul afacerilor interne nu prea a avut capacitate să echipeze la 100% efectivul. Astfel, angajații mereu au procurat uniforme din propriul buzunar, mai ales cei care nu-s indiferenți de calitatea hainei pe care o poartă.

3. Vă recomand să comunicați cu angajații nu cu șefii despre problema aceasta și să vă spună ei când și ce fel de uniforme au primit (aici o să descoperiți o altă realitate).

4. Chiar dacă modelul uniformei pentru Aparatul central a fost abrobat ceva timp în urmă, acestea așa și nu au fost confecționate, iar acest fapt spune că funcționarii poartă în continuare uniformele cu semnele distincte ale Poliției.

5. Și dacă totuși acest subiect este prioritatea începutului de mandat, faceți rost de bani din buget și echipați după necesitate toți angajații. Mergeți personal să vedeți din ce stofă sunt confecționate hainele, dați termen limită pentru dotare și personal faceți un eveniment frumos la care fiecare angajat să-și ridice echipamentul necesar din mâinile unui ministru. Iată asta va fi premieră, iată așa angajații o să vă primească ca pe un “om al lor” care simte și care face.

În caz contrar, nu e bine Domn’ ministru, nu e sănătos că în primele zile de mandat, subalternii Dumneavoastră să se plângă că sunt impuși să cumpere uniforme și să le poarte obligator căci s-a dat ordin. Alte ordine ei așteaptă și au o speranță în Dvs, așa cum au avut-o și în predecesori. Nu-i dezamăgiți, încercați cel puțin să nu le “încurcați” să mai reziste”, a concluzionat Alina Zbancă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE