Mandatul actualului Consiliul Superior al Procurorilor este pe final, iar asta lasă o amprentă tensionată pentru membrii procurori ai CSP mandatul cărora a expirat. La ședința de astăzi a organului de autoadministrare  au fost incluse mai multe subiecte privind desemnarea câștigătorilor concursurilor pentru 12 funcții de procuror în cadrul unor procuraturi raionale. Subiectele au fost excluse de pe ordinea de zi la insistența membrilor non procurori ai CSP, dar și a ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, deși ceilalți membri ai CSP au insistat ca subiectele să rămână pe agendă și să fie examinate în mod prioritar.

Juristul și membrul CSP, Andrei Cebotari, numit de Parlament din partea societății civile, i-a acuzat pe unii colegi că încearcă să saboteze desfășurarea Adunării Generale a Procurorilor, eveniment planificat pentru 23 august curent.

„Asistăm la o tentativă a unor membri procurori din cadrul CSP să desfășoare concursurile cu orice preț înainte de a pleca din funcțiile sale, încercînd să saboteze desfășurarea Adunării Generale a Procurorilor”, a spus Cebotari.

Potrivit lui, argumentul membrilor non procurori ai CSP a fost că „nu este etic ca un Consiliu al cărui mandat expirat va înceta în mai puțin de o lună să facă asemenea numiri pe ultima sută de metri”.

Și Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a venit cu o reacție în urma nemulțumirilor apărute după ședința Consiliului Superior al Procurorilor Potrivit ei, pentru a avea un sistem al procuraturii integru și profesionist, politica de cadre trebuie lăsată noii componențe a CSP, care urma să fie implicată în procesul de evaluare și numire a procurorilor.

„În contextul în care ne-am propus să avem un sistem al procuraturii integru și profesionist, iar prima etapă a acestei reforme s-a încheiat (mă refer aici la finalizarea evaluării integrității candidaților la funcția de membru al CSP de către Comisia pre-vetting), am considerat că este corect și rezonabil ca politica de cadre să fie lăsată noii componențe a CSP.

Mai exact, odată cu implicarea noilor membri ai CSP, care au trecut evaluarea riguroasă a integrității, să fie organizate concursurile și analizate candidaturile pentru ocuparea funcțiilor vacante în mai multe procuraturi din țară”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE