Potrivit unor surse, mâine, Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov va fi invitat la MAIE.

Diplomatului rus i se va cere explicații privind dispozitivele electronice instalate în cadrul ambasadei, despre care presa de la Chișinău a făcut dezvăluiri că ar fi dirijate de agenți ai GRU, Direcția Principală de Informații a Armatei Federației Ruse și Serviciul de Informații Externe (SVR).

„În funcție de evoluțiile ulterioare, autoritățile Republicii Moldova vor analiza mai multe opțiuni de reacție. Considerăm absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru”, se menționează în comunicatul MAIE.

„Sistemele de antene instalate de Rusia pot fi utilizate în special pentru a intercepta comunicațiile telefonice prin satelit, dar și comunicațiile aeronautice, maritime, militare și ale poliției. De asemenea, pot transmite informații către nave militare rusești”, a declarat jurnalistul de la The Insider, Serghei Kanev.

El susține că această antenă de transmisie poate indica ținte în Ucraina, de exemplu, la Odesa.

„Unele dispozitive de transmisie pot comunica cu Flota Mării Negre, de asemenea pot corecta zborul rachetelor către Ucraina, după cum mi-a spus un specialist. Această antenă de transmisie este în Moldova, ea poate da semnale și poate indica ținte în Ucraina, de exemplu, la Odesa. Aceste antene au astfel de capabilități”, a spus jurnalistul The Insider, Serghei Kanev, în cadrul unei ediții de știri în limbă rusă la Moldova 1.

Anterior, autoritățile RM au examinat posibilitatea reducerii efectivului de angajați ai ambasadei Federației Ruse la Chișinău pe principiul de reciprocitate.

Moldova are în Rusia 6 diplomați, iar Federația Rusă în țara noastră aproape 40, iar pe lângă ei, aproape în același număr sunt și colaboratori tehnici.

După declanșarea agresiunii ruse în Ucraina, mai multe state occidentale au expulzat diplomați ruși implicați în acțiuni de spionaj. De la începutul războiului din Ucraina, peste 660 de diplomați ruși, au fost expulzați din țări occidentale și SUA. Cei mai mulți au fost declarați persona non-grata în Bulgaria. Statele baltice au fost și mai dure, ajungând până la expulzarea ambasadorilor și închiderea misiunilor diplomatice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE