Măsuri de securitate au fost consolidate la Moscova, în urma atentatelor comise luni dimineaţă la două staţii de metrou, soldate cu cel puţin 39 de morţi şi peste 70 de răniţi. Mai multe alerte privind obiecte suspecte abandonate în oraş au fost primite.
Universitatea Tehnică de Stat Bauman din Moscova a fost evacuată marţi seara, în urma unor informaţii referitoare la posibila prezenţă a unei bombe, a declarat o sursă din cadrul poliţiei, citată de Interfax.
În aceeaşi zi, în urma unei alte ameninţări cu explozii, aproximativ 100 de persoane au fost evacuate de la Catedrala Iisus Mântuitorul, din Moscova, după ce un apel anonim a alertat poliţia cu privire la o posibilă ameninţare cu bombă. Alerta a fost falsă.
Reprezentanţii Patriarhiei le-au cerut credincioşilor să nu intre în panică. "Principalul scop al teroriştilor este să destabilizeze situaţia în ţară şi să semene panică (...) Trebuie să depăşim panica şi să mergem la biserică", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Vladimir Vighilianski.
Mai multe obiecte suspecte au fost găsite marţi, 30 martie sub maşini, la Moscova, dar toate s-au dovedit a fi inofensive.
Drept urmare, Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a cerut marţi înăsprirea legislaţiei împotriva terorismului, la o zi de la dublul atentat sinucigaş de la metroul din Moscova, soldat cu moartea a 39 de persoane.
“Cred că trebuie să acordăm atenţie unor probleme referitoare la ameliorarea legislaţiei privind prevenirea actelor teroriste, în special activitatea diverselor servicii”, a declarat Medvedev, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusă.
El a sugerat, de asemenea, “revenirea la problema aplicării legilor cu privire la terrorism” şi “perfecţionarea” acestor practici.
“Vom organiza în curând câteva reuniuni privind schimbarea legislaţiei în acest domeniu”, a adăugat Medvedev în cadrul unei întâlniri cu cei mai importanţi magistraţi ai ţării, în special preşedintele Curţii Supreme, Viaceslav Lebedev, şi procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika.
Potrivit legislaţiei actuale, persoanele declarate vinovate de terorism riscă până la 20 de ani de închisoare.
Aceste declaraţii sunt făcute după atacurile comise luni de două femei kamikaze în două staţii de metrou din Moscova şi atribuite de autorităţi grupărilor rebele din Caucazul de Nord.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE