1. În politică funcționează câteva principii, de altfel ca și în business, care sunt ele?
Vorbind în linii generale sunt diferite păreri despre funcționalitatea principiilor în politică. Atunci când am venit la guvernare în 1999 mi-am stabilit câteva principii după care m-am condus și am văzut rezultate concrete care mă motivau.  Întotdeauna mi-am respectat promisiunile. Dacă îţi stabileşti niște principii după care te conduci, ai numai de câștigat. Cel mai bun principiu este să-ți îndeplinești obligațiunile. Din propria experiență am înțeles că atunci când te afli la guvernare nu poți sta în două fotolii, de aceea îndeplinirea obligațiunilor, poziția fermă și lucrul întru realizarea intereselor naționale sunt principiile de bază care aduc roade bogate. Fiecare politician trebuie cât mai mult să le promoveze, dar nu să rămână la  nivel de promisiuni. Cu regret, acest lucru se obsevă cel mai bine în cadrul campaniilor electorale.
2. Domnule Andronic de ce ați ales să faceți politică?
Să vă spun că acesta a fost visul copilăriei mele, nu pot (râzând). Prin anul 1990 când a ajuns pe la noi ”perestroica” am fost o persoană de încredere a fostului președinte al Sovetului Suprem al Moldovei, Alexandru Mocanu și am participat împreună în campania electorală de atunci. După aceasta am început să fac politică. Mi-am înaintat candidatura pentru că aveam ceva cunoștințe în domeniu, lucrasem în Sovetul Suprem. Atunci a fost o încercare care mi-a reușit și din 1990 am devenit deputat în primul Parlament al R. Moldova, după care mi-a plăcut foarte mult acest lucru.
3. Care este trăsătura Dvs. de caracter cea mai puternică care v-a ajutat să rezistați la toate încercările?
Sunt o persoană devotată și responsabilă. Dar nu cred că aceste calități m-au ajutat, cred că mai mult m-au încurcat. Mi-a fost greu pe atunci prin anii `90, atunci când am început să fac politică. Dorința de a schimba ceva a persistat întotdeauna în inima mea. Mereu am luptat pentru idei noi, cu toate că era foarte greu în acea perioadă să te menții pe poziție. Atunci când facem ceva trebuie să avem un principiu bine definit după care să ne conducem. Pe noi o să aprecieze prin ceea ce am făcut prin faptele noastre concrete nu prin ceea ce spunem.
4. Ce lecții utile v-a oferit viața?
Cea mai bună lecție pe care am primit-o în politică este că ea nu se face cu cumătri, cu rude. Chiar deseori mă gândesc ce e mai bine să promovezi niște specialiști sau niște persoane incompetente, dar să fie ”de-ai tăi”. Această dilemă încă nu am hotărât-o nici până acum. Tinerețea mea a fost foarte zbuciumată. Funcția pe care o dețineam nu-mi permitea să mă aflu mult timp acasă. Acum îmi dau seama că acesta a fost marele meu neajuns că nu am fost aproape de familie, de copiii mei. Încerc să fac acest lucru acum pentru că totul se uită, rămâne în istorie, dar familia este unicul lucru ce ne unește și trebuie să acordăm mai multă atenție persoanelor dragi. Și aici trebuie să ne conducem de un principiu, familia trebuie să fie lucru primordial în societate. De aici înțeleg că nu am atras atenția cuvenită feciorului mai mare, dar încerc să compensez aceasta acum cu feciorul mai mic.
5. Sunteți o persoană comunicabilă și sinceră. Caracterizați-o în câteva cuvinte pe soția Dvs.
Soția mea, Irina este o persoană foarte interesantă, o bună familistă. Mă mândresc cu ea pentru că este o bună gospodină, o mamă înțelegătoare și poate să gătească foarte bine. O soție exemplară.
6.  Aveți o definiție pentru politică?
Politica este un lucru care trebuie să educe oamenii. Să învețe cetățenii să-și respecte statul și statul la rândul său să stimeze cetățenii. Oamenii fug din ţară. De ce? Pentru că se afirmă mereu că la noi totul nu e bine, dar tot noi purtăm răspundere pentru aceasta, pentru că noi suntem cei care ne alegem conducerea ţării.
7. Cât de dificilă este lumea politică de la noi?
Cât de dificilă? Este foarte dificilă lumea politică, pentru că nimeni nu este categoric în ceea ce face. Atunci când politicienii încep să facă diferite evenimente doar pentru a apărea în vizorul presei nu mi se pare un lucru corect. Tragedia noastră este faptul că nu facem prea multe, de multe ori sunt doar discuţii şi discuţii. După care ne întrebăm cine este vinovat pentru ceea ce se întâmpplă în ţară, cu toate că i-am ales tot noi pe cei care o conduc. Multe partide de la noi nu vor să recunoască că sunt incompetenţi în a rezolva problemele societăţii şi astfel încep să caute dferite scuze pentru a-şi îndreptăţi votul. Cea mai mare greșeală a noastră este faptul că nu vrem să arătăm că am greșit, marea majoritate a electoratului încep să se îndreptățească dacă observă că dau greș.
Trebuie să vină în politică nişte oameni care pot şi doresc să se menţină, care vor să fie sinceri cu poporul. Însă nu cred că o să se întâmple acest lucru în curând. Cunoscând multe detalii negative din cadrul politicii noastre pentru mine este dificil să înţeleg aceste schimbări de voturi, de promisiuni, după care strigă sus şi tare diferite lucruri. Oare pe cine să mai credem?
8. În ultima perioadă se vorbește foarte mult despre integrarea europeană. Când credeți că se va întâmpla acest lucru cu R. Moldova?
Cred că acest lucru se va întâmpla peste vreo 10 ani. Dacă viitoarea guvernare va dori să facem acest lucru nu cred că ar fi o problemă. Altceva este că noi trebuie să convenim unor norme europene, trebuie să educăm oamenii chiar să nu arunce cojile de floarea soarelui pe jos. Mai avem mult să lucrăm pentru a schimba mentalitatea oamenilor de aici pentru că altfel foarte mulţi pleacă peste hotare. Trebuie să fim mai categorici, ori vom face o schimbare, ori vom sta aici mult şi bine. Promisiunile din cadrul campaniei electorale care s-a desfăşurat recent nu cred că sunt posibile de rezolvat în curând. Mulţi dintre liberali vorbeau despre integrarea europeană, dar eu nu cred că este un lucru atât de uşor de realizat. Oamenii îşi doresc acest lucru şi votează anume pentru această schimbare, după care stau şi aşteaptă revoltându-se că nu îşi îndeplinesc promisiunile politicienii. Noi trebuie să ne conformăm unor standarde internaţionale. Pentru că dacă vom intra în această mare familie a Uniuniii Europene neapărat vom avea şi multe probleme, surprize neplăcute.
9. Lumea vă cunoaşte mai mult în postura de politician decât în cea de avocat. În care dintre ele vă simţiţi mai bine?
Cel mai bine mă simt în postura de politican, dar în curând voi trece la cea de avocat. Vreau să mă ocup mai mult de avocatură în speranța că voi fi un avocat mai bun.
10. Cum ați sărbătorit Sfintele Sărbători de Paști?

 

click pe foto (fotocronica de la Politik cu Nicolae Andronic)

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE