Președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu spune că proiectele de legi  care oferă mai multe atribuții Serviciului de Informații și Securitate sunt periculoase.

Expertul critică  proiectele și spune că  foarte multe prevederi din ele vor aduce ingerință nejustificată  în viața privată.

Este o a doua tentativă de a promova aceste legi după ce în 2015 a mai fost o inițiativă similară cu așa numita lege „Big Brother”, dar atunci societatea civilă s-a opus pentru caracterul abuziv al proiectelor respective. Expertul spune că aceste proiecte sunt ambalate și prezentate prin prisma unui scop nobil, situația complicată în regiune, inclusiv necesitatea modernizării metodelor de lucru a SIS-lui, doar că prin prisma acestor necesități sunt foarte multe prevederi care în esență vor aduce ingerință nejustificată vieții private, iar SIS-ului i se va oferi niște drepturi nelimitate.

„Prin aceste proiecte, SIS -ul, pe fiecare din noi, ar putea să-l intercepteze să-l fileze să-i verifice corespondența, adică să efectuieze toate activitățile speciale de investigație, pe o perioadă de doi ani, acum, în lege este până la 6 luni de zile. Totodată, persoana nu va cunoaște că a fost interceptat și filat pe un termen de până la 50 de ani. Am spus aceste proiecte vor încălca grav dreptul la viață privată. Astăzi nici un organ nu dispune de un asemenea atribuții pe care SIS și le dorește, nu există nici un control adecvat în privința măsurilor care vor fi realizate de SIS”, a menționat Bozianu.

El a mai spus că anul trecut SIS a accesat circa 70 de mii de persoane și asta în legislația actuală care este cu mult mai restrictivă.

„ Îmi pun întrebarea dacă aceste acte normative vor intra în vigoare câți cetățeni vor fi verificați și accesați. Acest organ ar putea să se transforme într-o bâtă care să urmărească anumite interese înguste, iar o protecție a cetățeanului nu există”, a menționat expertul.

El a mai spus că  pe tot parcursul proiectului de lege nu există un articol care se referă responsabilitatea angajatului SIS, sunt doar drepturi și atribuții, iar obligații și responsabilități nu există.

O altă prevedere contradictorie este că prin dispoziția directorului SIS orice entitate financiară va fi obligată să pună la dispoziție toată informația despre tranzacțiile financiare, inclusiv comunicațiile electronice, traficul de date.

„Deși în proiectele de legi sunt vizați și judecătorii care vor autoriza acțiunile operative de investigație nu am văzut opinia breslei judecătorești la aceste proiecte. Legea prevede că se va admite sau se va oferi acces la materialele dosarului doar judecătorilor care vor fi autorizați tot de SIS pentru a avea acces la secretul de stat. În concluzie aș spune că toate aceste proiecte după ce vor fi adoptate SIS-ul își va elabora actele și regulamentele interne, își va prescrie orice conduită, iar aceste documente interne vor constitui secret de stat”, a concluzionat Sergiu Bozianu.

Proiectele de legi, elaborat de un grup de deputați ai puterii, urmează să fie expertizate și de către Comisia de la Veneția

Noua lege ar urma să-i permită Serviciului de Informații și Securitate să desfășoare activități speciale de căutare, inclusiv supraveghere, interceptarea corespondenței și interceptări telefonice – nu în cadrul cercetării într-un dosar penal, ci în cadrul unui așa-numit „caz special”. SIS va conduce astfel de cazuri și va colecta informații. În prezent, majoritatea acestor activități pot fi efectuate numai cu permisiunea procurorului în cadrul urmăririi penale. Totuși, va fi nevoie de un mandat judecătoresc în acest sens. Totodată, inițiativa legislativă prevede introducerea avertismentului oficial, care va fi adresat unei persoane, prin care se solicită persoanei vizate să respecte Constituţia şi alte legi ale Republicii Moldova, să nu comită fapte ce prezintă pericol pentru securitatea naţională.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE