Republica Moldova a devenit răsfăţata Europei după îndepărtarea comuniştilor de la putere şi restabilirea relaţiilor cu finanţatorii externi. Guvernul liberal-democrat de la Chişinău se bucură de un sprijin politic şi financiar fără precedent din partea UE şi a SUA. Guvernanţii par hotărâţi să profite la maximum de această deschidere în plan extern. Ministrul de Externe Iurie Leancă face un turneu diplomatic prin Europa.
Moldova a fost prima republică ex-sovietică admisă în Consiliul Europei (la 13 iulie 1995), dar şi ţara cu cea mai lungă perioadă de monitorizare din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Anul acesta se împlinesc 15 ani de monitorizare – perioadă în care Moldova a oscilat între vest şi est, iar instituţiile democratice s-au transformat în unelte politice bântuite de corupţie. Aceste fenomene antisociale, precum şi încălcarea frecventă a drepturilor omului, au făcut imposibilă scoaterea Republicii Moldova de sub monitorizarea Consiliului Europei.
Ieri, 9 februarie, şeful diplomaţiei moldovene, Iurie Leancă, a pornit într-un turneu diplomatic prin Europa, pentru a convinge oficialii europeni să menţină Republica Moldova pe agenda Uniunii Europene.
În aceeași zi, Iurie Leancă s-a aflat la Viena, unde s-a întâlnit cu ministrul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei (Michael Spindelegger). Tot atunci, a fost și la Bratislava şi a avut întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe (Miroslav Lajcak), cu vicepreşedintele Consiliului naţional (Miroslav Ciz) şi cu ministrul de Interne (Robert Kalinak).
Astăzi, Iurie Leancă se va afla la Bruxelles pentru a participa la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în format 28+Republica Moldova. Şeful diplomaţiei moldovene se va întâlni cu cei 28 de ambasadori ai statelor aliate. Subiectul discuţiilor va fi Planul Individual de Acţiuni Republica Moldova - NATO şi perspectiva cooperarării cu Alianţa Nord-Atlantică.
Turneul diplomatic european al şefului diplomaţiei moldovene va culmina cu o vizită la Haga, unde Iurie Leancă va avea întrevederi bilaterale cu ministrul pentru afaceri europene al Olandei (Frans Timmermans) şi cu directorul general pentru dezvoltarea cooperării din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Olandei (Joke Brandt).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE