mediafax.roRămășite ale 19 persoane au fost descoperite într-o fostă bază militară de lângă Tirana, capitala Albaniei, unde politia secretă executa, în diverse perioade ale dictaturii comuniste, prizonieri politici sub dictatura lui Enver Hoxha.
Premierul albanez Sali Berisha a primit identificarea rapidă a cadavrelor prin analizele ADN. El a precizat că respectivele persoane au fost executate cu un glonț în cap.
”Cadavrele au fost descoperite în mai multe locuri din această bază dezafectată, situată în apropierea unei păduri de pe muntele Dajti”, a spus Jovan, fiul unui fost prizonier politic ucis de regim.
”Cadavrele, precum și cel puțin șase saci cu oseminte, au fost transportate la morga din Tirana”, a spus Jovan, precizând că tatăl său a fost executat în 1976 pentru "trădarea patriei".
De la căderea regimului comunist, mai multe familii caută cadavrele rudelor ucise sub regimul comunist. Nu pot fi găsite arhivele epocii comuniste cu informațiile exacte privitoare la locul în care politia secretă a executat "inamicii poporului".
Potrivit asociațiilor foștilor prizonieri politici, 5.577 de bărbați și 450 de femei au fost executați, mai mult de 26.000 de persoane au fost închise și alte 32.000 deportate și 7.000 de persoane au murit în lagăre de muncă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE