Primul Institut Național pentru Educație și Leadearship (INEL) din țara noastră va fi lansat în această săptămână. Potrivit ministrului Educației, crearea acestei institutuții, face parte din cele 20 de priorități ale Guvernului și Președinției, incluse în Planul Național „Construim Moldova Europeană”.

„Crearea acestei rețele de o mie de mentori o să ne ajute să diseminăm bunele practici în sistem, să reformăm sistemul de formare continuă și să asigurăm o mai bună susținere a tinerilor care aleg această profesie”, a declarat Dan Perciun.

Ministrul a precizat că lansarea oficială a Institutului Național pentru Educație și Leadership va avea loc duminică, 25 februarie, iar funcția de director a Institutului va fi exercitată de Viorica Andrițchi.

„Duminică va fi prezentat conceptul de mentorat pentru întreaga comunitate educațională. Nu am mai avut până acum în sistem o asemenea abordare. Printre responsabilitățile de bază ale instituției este gestionarea formării continue a cadrelor didactice din sistemul de învățământ, gestionarea rețelei de o mie de mentori, persoane care urmează să activeze în instituțiile de învățământ, persoane care să ne ajute să abordăm diferite probleme existente în sistem”, a precizat Perciun.

Printre subiectele pe care le vor aborda mentorii sunt subiecte legate de dezvoltarea personală și profesională, combaterea și prevenire a bullying-ului, combaterea și prevenirea violenței în instituțiile de învățământ.

Până în luna aprilie vor fi selectați formatorii naționali din rândurile mentorilor, circa 40 de persoane, iar până în septembrie Ministerul își propune să aibă 1000 de mentori selectați și instruiți. Ei vor fi selectați în bază de concurs. Procesul de selectare a întregii rețele ar trebui să înceapă în luna mai.

Ministrul Dan Perciun îndeamnă profesorii să urmărească evenimentul de duminică pentru a cunoaște „ce se va întâmpla pe dimensiunea care va contribui la creșterea calității predării în instituțiile de învățământ”.

Institutul are un buget aprobat de 9 milioane de lei pentru 2024. Adițional, întreaga rețea de mentori va fi finanțată primele 9 luni printr-un proiect al Uniunii Europene, gestionat de UNICEF.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE