Statutul de neutralitate nu poate apăra Republica Moldova, deoarece Federația Rusă a sfidat pe deplin acest statut, inclusiv cel al Ucrainei, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la Conferința de Securitate de la München. Totodată, susține oficialul, țara noastră nu poate fi momentan atacată militar datorită forțelor armate ale Ucrainei. Ministrul Apărării a pledat pentru „o relație mai aprofundată cu NATO"

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatâi, a declarat, în marja Conferinței de Securitate de la München, că conceptul de neutralitate, stipulat în Constituție, nu poate apăra Republica Moldova în fața amenințării rusești.

„Neutralitatea nu ne poate apăra. E realitatea, s-a confirmat de mai multe prin violarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Chiar recent, săptămâna trecută o dronă a căzut pe teritoriul țării noastre și putea să provoace pagube umane. Aici nu este doar despre rachete, pentru că Federația Rusă a sfidat pe deplin acest concept de neutralitate prin atacarea Ucrainei, care tot avea statutul de neutralitate și aici este mult de vorbit dacă într-adevăr acest statut ne protejează. Un alt exemplu ar fi și ce au făcut statele nordice, Suedia, Norvegia și Finlanda care având un statut de neutralitate de mult timp, cetățenii au constatat că nu îi apără și au devenit țară NATO. Republica Moldova a sesizat cât de vulnerabilă este reieșind din agresiunea militară rusească în Ucraina și posibilitatea de a fi implicată direct sau indirect de rachetele sau de alte ținte ale Federației Ruse”, a declarat Nosatâi într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Ministrul Apărării a adăugat că autoritățile depun maxim efort pentru consolidarea sistemului național de apărare.

„În primul la monitorizarea spațiului aerian prin sisteme de radiolocație și clar că depunem eforturi pentru dezvoltarea sistemului de doborâre a acestor ținte”, a spus Nosatâi.

Șeful de la Apărare a adăugat că o relație mai aprofundată a Chișinăului cu NATO va ajuta Moldova să facă față războiului hibrid pornit pornit de Rusia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE