În luna februarie ar putea să se reducă tarifele la gaz, a dat de înțeles ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Secretele puterii”. Ministrul a spus că Moldovagaz va înainta o solicitare la ANRE pentru revizuirea tarifelor.

Potrivit unor estimări efectuate de furnizor pentru consumatorii casnici tariful ar putea să se micșoreze puțin peste 1 leu, iar pentru agenții economici micșorarea ar putea fi mai mare, în jur de doi sau trei lei

„Eu cred că pe parcursul lunii februarie asemenea decizie ar putea fi luată. Pentru că și ANRE are nevoie de timp, de niște cifre și calcule pentru tarife… Dar aici trebuie să luăm în considerare prețurile (de vânzare pe piața internațională) din trimestrul IV, pentru că acolo contează trimestrul I și IV. De aceea prognoza pe care o vom face, va fi o prognoză echilibrată. Dar știu că Moldovagaz deja pregătește o solicitare de micșorare a tarifelor”, a declarat Victor Parlicov

Asemenea discuții au apărut în spațiul public, după ce prețul la gazele naturale la bursele internaționale, precum Hub-ul TTF, la începutul acestui an a scăzut la 300 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz.

În prezent, tariful pentru consumatorii casnici este de 18,07 lei per metrul cub, însă pe perioada sezonului de încălzire, din noiembrie 2023 până în aprilie 2024, populația beneficiază de compensații. Or, tariful variază de la 12 lei la 17 metrul cub, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE