Comisia Europeană va începe evaluarea legislației RM și Ucrainei pentru a schița cadrul de negociere a acestor state la UE. Ulterior Comisia va înmâna Consiliului documentul pentru aprobare la următorul summit european. Declararația a fost făcută de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Davos.

Șeful Comisiei Europene a mai menționat că, între timp, UE va începe, de asemenea, să lucreze la propriile reforme pentru a pregăti comunitatea de o Uniune cu peste treizeci de state membre.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei pe probleme de extindere a Uniunii Europene susține că primul pas este acela de a forma echipele multidisciplinare, care vor acoperi întregul aquis comunitar și asta pentru că procesul de radiografie a Republicii Moldova și Ucrainei trebuie să țină cont de tot corpul de drepturi și obligații comune europene.

Până la sfârșitul anului 2024 Republica Moldova și-a setat drept obiectiv finalizarea procesului de screening a legislației, deschiderea Biroului pentru integrare europeană și focusarea pe primul capitol de negociere, cel ce vizează reforma justiției. Potrivit autorităților în această primăvară, ar urma să fie organizată conferința guvernamentală în timpul căreia, oficial, va fi setat cadrul negocierilor de aderare

Recent, Guvernul a decis crearea, în cadrul Cancelariei de Stat, a Biroului pentru integrare europeană. Biroul va fi condus de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene și va gestiona procesul de aderare pe plan intern, inclusiv coordonarea alinierii legislației naționale la aquis-ul comunitar.

Amintim că, la 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis lansarea negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE