Reformarea sistemului energetic din Republica Moldova din ultimul an și jumătate și intensificarea dialogului cu 🇪🇺 Uniunea Europeană pe domeniul energetic au fost principalele puncte de reper ale discuției on line pe care ministrul Energiei, Victor Parlicov a avut-o cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

 În luna mai, la Bruxelles, va avea loc reuniunea la nivel înalt pe domeniul energetic Uniunea Europeană – Republica Moldova. Ministrul Parlicov a spus că situația din domeniul energetic este mult mai stabilă decât în urmă cu jumătate de an.

„ Ne pregătim pentru următorul sezon rece. Lucrăm în cooperare cu colegii ucraineni și din alte țări. Sunt mândru să spun că astăzi Republica Moldova nu doar cere ajutor, dar a devenit parte din platforma de securitate energetică europeană. Experiența acumulată în ultimele luni de Energocom poate fi utilă și altor companii din regiune, Energocom este prima companie care a utilizat coridorul nord-sud, denumit și „coridorul vertical”, Grecia-Bulgaria-România-Moldova-Ucraina”, a spus Parlicov

Unul din dosarele pe care UE îl așteaptă se referă la angajamentele Chișinăului de a separa operatorul sistemului de transport de gaze Moldovagaz, iar UE este gata să ajute în continuare Republica Moldova în reformarea sectorului energetic.

O altă prioritate ar fi  subiect reformarea Agenției de Eficiență Energetică și crearea Fondului rezidențial de eficiență energetică, cu contribuții atât publice, cât și din partea donatorilor străini așa încât cetățenii să poată resimți  reducerea facturilor, prin eficientizarea consumului de energie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE