La ceremonia de comemorare au participat deputați, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai autorităților publice centrale, membri ai comunității evreiești din Republica Moldova, dar și de peste hotare, precum și reprezentanți ai asociațiilor obștești.
În mesajul adresat, președintele Parlamentului a menționat că atrocitățile săvârșite împotriva evreilor au șocat, prin cruzimea lor, nu numai populația Chișinăului, ci și întreaga comunitate evreiască și internațională.
„Nu există nicio ideologie în lumea asta care ar merita viața unui om. Datoria noastră, a autorităților statului, a comunității evreiești din Moldova, a întregii comunități internaționale este să păstrăm memoria acelor evenimente și să transmitem generațiilor noastre cât de importantă este pacea și liniștea în casele și țările noastre”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Pogromul evreiesc a avut loc la Chișinău pe 6-7 aprilie 1903 (19 – 20 aprilie, conform calendarului pe stil nou). În acele timpuri, în capitala Basarabiei, gubernie a Imperiului Rus, locuiau 110 mii de persoane, dintre care 50 de mii erau evrei. Pogromul a fost un punct de cotitură pentru mulți evrei din Imperiul Rus, care au simțit cele întâmplate drept o profundă umilință. Mulți au părăsit țara, alții au rămas și i-au susținut pe activiștii evrei care creau unități de autoapărare. În urma pogromului de la Chișinău 49 de persoane și-au pierdut viața.