Cel puţin 12 delegaţii, între care cea franceză şi americană, au părăsit miercuri seară, 23 septembrie, la New York, sala Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cu scopul de a protesta faţă de discursul preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, considerat “antisemit”.
Printre cele 12 delegaţii figurau Marea Britanie, Italia, Germania, Danemarca, Ungaria, Argentina, Costa Rica, Uruguay, Noua Zeelandă şi Australia.
Anterior, în cursul zilei, anturajul preşedintelui Nicolas Sarkozy a declarat că delegaţiile celor 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea părăsi sala Adunării Generale în timpul discursului său, în cazul unei “provocări” din partea lui Ahmadinejad.
Discursul preşedintelui iranian a fost “inacceptabil”, a declarat un diplomat francez, precizând că o reuniune între europeni a avut loc în prealabil, pentru a lua o decizie privind o eventuală ieşire din sală.
“Este dezamăgitor că Ahmadinejad a ales din nou să recurgă la o retorică plină de ură, ofensatoare şi antisemită”, a declarat Mark Kornblau, purtător de cuvânt al misiunii americane de pe lângă ONU.
În timpul alocuţiunii sale, preşedintele iranian a realizat un lung rechizitoriu împotriva situaţiei actuale din lume, conducând atacuri voalate, cel mai adesea împotriva Statelor Unite şi evreilor.
“Nu mai este acceptabil ca o mică minoritate să domine politica, economia şi cultura într-o mare parte a lumii, datorită reţelelor sale sofisticate, să instaureze o nouă formă de sclavie şi să strice reputaţia altor naţiuni, inclusiv cea a naţiunilor europene şi a Statelor Unite, cu scopul de a-şi atinge obiectivele sale rasiste”, a spus Ahmadinejad.
Într-o aluzie la Statele Unite şi intervenţiile sale în Irak şi Afganistan, preşedintele iranian a apreciat că “nu este acceptabilă trimiterea de trupe la mii de kilometri, pentru a duce acolo un război şi a răspândi sânge, teroare şi intimidare”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE