Fermierii care au stat două săptămâni cu tractoarele, au plecat din Chișinău, dar rămân cu gândul la proteste. La adio, agricultorii au pichetat ministerul Agriculturii și i-au cerut demisia lui Vladimir Bolea și au spus că vor continua protestele în raioane, cum ar fi blocarea drumurilor, dar și a Portului Giurgiulești. Fermierii i-au lăsat ministrului Bolea un mesaj pe ușa de la intrare.

„Nu este ministrul nostru, dar al agroholdingurilor, societatea trebuie să tragă concluzii, protestul nostru a ajuns și la Bruxelles, iar guvernanții trebuie să înțeleagă că toate acestea se vor răsfrânge asupra cetățenilor RM”, a spus fermierul Sergiu Ștefanco

Directorul executiv al asociației obștești „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a declarat că autoritățile îi tratează cu aroganță și sfidare. A fost întocmită o listă cu doar 54 de întreprinderi care sunt în stare de pre-faliment pentru că nu pot achita creditele, datoriile la inputuri etc. Cele mai importante revindecări ce țin de compensații au rămas fără răspuns.

„Halal de această guvernare că nici nu vrea să discute cu agricultorii. Din punctul meu de vedere, această atitudinea față de fermierii o să fie taxată în următoarea perioadă”, a declarat Slusari.

Între timp, fermierii vor colabora cu grupul de lucru creat de Guvern, care a promis să-i ajute să evite falimentul. Dacă cooperarea nu va da rezultate, a spus Slusari, agricultorii vor recurge la alte forme de protest care ar putea include blocarea tuturor drumurilor din țară, dar și a Portului Giurgiulești.

Prima ședință a Comisiei privind constatarea incapacității de plată a fermierilor, a avut loc, deja ieri fiind început procesul de analiză a informațiilor recepționate de la instituțiile bancare, nonbancare și furnizorii de inputuri.

Potrivit datelor, în prezent, circa 100 de producători au declarat că se află în dificultate financiară, iar suma totală a creditelor accesate de aceștia se ridică la peste 500 milioane de lei. În anul 2023, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile comerciale a constituit 5.3 miliarde lei, fiind finanțate peste 5260 de companii agricole și agricultori. La moment, circa 233 de fermieri se confruntă cu întârzieri de plată mai mari de 30 de zile, iar alți 135 de agricultori sunt restanțieri de peste 90 de zile la plata creditelor. Aceste cifre sunt în creștere comparativ cu anul 2022, când erau 203 de agricultori cu restanțe mai mari de 30 de zile și alți 124 cu întârzieri mai mult de 90 de zile. De asemenea, instanța de insolvență a comunicat că în anul curent, au intrat în insolvabilitate 29 de companii agricole, cu 10 mai mult decât anul trecut.

Membrii Comisiei s-au consultat asupra soluției de restructurare accelerate a afacerii, ca fiind una optimă pentru ca agricultorii să-și poată redresa activitatea. Aceasta ar presupune elaborarea, negocierea și aprobarea de creditori a unui plan de restructurare, care urmează a fi implementat pentru eliminarea oricăror disfuncționalități din cadrul afacerii agricole, având drept scop revitalizarea afacerii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE