Prima ședință a Comisiei privind constatarea incapacității de plată a fermierilor, a avut loc la minister, fiind început procesul de analiză a informațiilor recepționate de la instituțiile bancare, nonbancare și furnizorii de inputuri.
Potrivit datelor, în prezent, circa 100 de producători au declarat că se află în dificultate financiară, iar suma totală a creditelor accesate de aceștia se ridică la peste 500 milioane de lei. În anul 2023, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile comerciale din țara noastră a constituit 5.3 miliarde lei, fiind finanțate peste 5260 de companii agricole și agricultori. Pentru comparație, în anul 2022, sectorul agricol a accesat credite în valoare de 5.1 miliarde lei. La moment, circa 233 de fermieri se confruntă cu întârzieri de plată mai mari de 30 de zile iar alți 135 de agricultori sunt restanțieri de peste 90 de zile la plata creditelor. Aceste cifre sunt în creștere comparativ cu anul 2022, când erau 203 de agricultori cu restanțe mai mari de 30 de zile și alți 124 cu întârzieri mai mult de 90 de zile. De asemenea, instanța de insolvență a comunicat că în anul curent, au intrat în insolvabilitate 29 de companii agricole, cu 10 mai mult decât anul trecut.
Membrii Comisiei s-au consultat asupra soluției de restructurare accelerate a afacerii, ca fiind una optimă pentru ca agricultorii să-și poată redresa activitatea. Aceasta ar presupune elaborarea, negocierea și aprobarea de creditori a unui plan de restructurare, care urmează a fi implementat pentru eliminarea oricăror disfuncționalități din cadrul afacerii agricole, având drept scop revitalizarea afacerii.
Totodată, s-a agreat faptul că este necesar de colectat date suplimentare, pentru a găsi soluții pentru mai multe categorii de producători. În următoarea perioadă, va fi inițiată o amplă campanie de informare privind procedura de obținere de către agricultori a Avizului ce atestă impedimentul justificator intervenit in relațiile între agenții economici din domeniul agrar. Menționăm că cei, care au fost afectați de secetă în acest an și dețin acte confirmative, se pot adresa la Camera de Comerț si Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), document ce permite scutirea de răspundere pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale.
Activitatea Comisiei va fi desfășurată și în continuare, astfel încât să fie posibilă identificarea soluțiilor viabile pentru fermierii aflați în dificultate. Comisia își dorește ca soluțiile să fie destinate situațiilor concrete, care diferă de la o afacere la alta.