Discuții aprinse la Forumul primarilor desfășurat la Chișinău, acolo unde autoritățile au venit cu mai multe promisiuni în fața aleșilor locali. Președintele Maia Sandu, implicit Guvernul au promis majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor și secretarilor de consilii și lansarea unui nou apel pentru programul „Satul European”. Discuțiile dintre oficialii statului și primari au vizat aplicarea fondurillor pentru dezvoltarea regională, oportunitățile de modernizare pentru comunități, acoperind teme precum delimitarea proprietății, iluminatul stradal, amalgamarea voluntară, dezvoltarea economică locală, descentralizarea financiară și construcția drumurilor sau constituirea poliției locale
Congresul Autorităților Locale din Moldova, organul reprezentativ al primarilor a formulat mai multe propuneri guvernului Recean pe care acesta va trebui să le examineze și să ia decizii. CALM a solicitat executivului să i se ofere statutul de membru asociat în Guvern așa cum îl are UTA- Găgăuzia pentru că, spun cei de la CALM, ei reprezintă 90% din populația țării. CALM mai solicită să i se acorde dreptul la inițiativă legislativă și calitatea de subiect cu drepturi de a sesiza Curtea Constituțională.
Totodată, primarii solicită autorităților o descentralizare pe subiectele legat de asistența socială și educația primară. Cu referire la descentralizarea financiară aleșii locali au formulat mai multe propuneri. Ei vor ca impozitele pe venit pentru persoanele fizice să rămână la locul de domiciliu sau reședință. Acest aspect vizează localitățile adiacente municipiilor mai dezvoltate unde mulți cetățeni din localitățile limitrofe lucrează în centrele raionale, iar impozitele pe venit rămân acolo și nu la locul reședinței. Potrivit mai multor primari dacă ar exista o asemenea prevedere aleșii locali ar acumula resurse și pentru slarizarea angajaților primăriei.
Mai multe solicitări propuse la Forumul primarilor au vizat problemele privind descentralizarea financiară. Astfel, primarii vor ca să li se ofere o parte din cota impozitului pe venit pentru persoanele fizice pentru orașe și municipii. Acum, această cotă e de 50%, aleșii locali vor 75% și mai mult. Totodată primarii vor ca o parte a impozitului pe venit pentru persoanele juridice să rămână în bugetele locale. O problemă durută este determinarea statutului obiectivelor acvatice și transmiterea acestora în proprietatea APL-urilor.
O altă problemă spinoasă, în opinia primarilor, este nefinalizarea la nivel de stat a proiectului legat de înregistrarea, delimitarea și evaluarea bunurilor imobile. La acest capitol, spun primarii, ei ratează venituri proprii, de milioane, iar deocamdată, la acest aspect există restanțe mari. Fără rezolvarea acetei probleme nu va putea fi aplicată nici, așa numita, amalgamare voluntară, a localităților, pe care guvernul încearcă să o aplice. Nu în ultimul rând, primarii s-au plâns autorităților pe controalele excesive din partea ANI și a altor instituțiii, iar ca o soluție ar fi modernizarea activității acestor instituții, în raport cu APL-urile.