Domnica Manole a venit cu un mesaj după ce a fost realeasă președinte al Curții Constituționale (CC).  Într-un mesaj care a fost plasat pe site-ul CC, Manole afirmă că „principiile sale profesionale rămân aceleași” și că va „continua eforturile pentru consolidarea independenței CC”.

„Astăzi, cu majoritate de voturi, colegii m-au ales în calitate de Președinte și le mulțumesc pentru încrederea acordată. Curtea Constituțională este o autoritate de jurisdicție menită să garanteze funcționalitatea puterilor statului și respectarea drepturilor și libertăților omului în concordanță cu prevederile Constituției. Vreau să subliniez, în mod special, că principiile mele profesionale rămân aceleași”, a afirmat președintle CC.

Totodată, judecătoarea a menționat că „va continua eforturile pentru consolidarea independenței Curții Constituționale, pentru creșterea calității actelor jurisdicționale emise de Curte, examinarea cauzelor în strictă conformitate cu prevederile Constituției, cu jurisprudența CtEDO, a altor instituții judiciare ale Uniunii Europene și în spiritul democrației și al statului de drept. De asemenea, împreună cu colegii vom continua să asigurăm principiul transparenței în activitatea Curții. Sunt principii fără a căror respectare curțile constituționale își pierd din legitimitate, fiind afectată inclusiv imaginea lor de gardieni efectivi ai drepturilor fundamentale”, a menționat Manole.

Domnica Manole a revenit pentru a doua oară la conducerea Curții Constituționale. Ea a fost aleasă vineri, 10 noiembrie, cu majoritate de voturi. Judecătorul, Nicolae Roșca și-a dat demisia joi, 9 noiembrie, din funcția de președinte al Curții.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE