În pofida faptului că Moldova înregistrează în acest an o recoltă bună la grâu, prețul pâinii rămâne a fi unul ridicat, iar prognozele sunt sumbre pentru că cetățenii nu vor simți o scădere a prețului. Potrivit experților, pe acest segment intervin mai mulți factori legat de piața regională, dar și de costurile mari la agenții energetici. La ora actuală, Moldova importă cantități de făină din Ucraina, unde conținutul de gluten al grâului ucrainean este mai mare, implicit morile din Moldova preferă să prelucreze făină de proviniență ucraineană pentru că grâul moldovenesc este de o calitate mai scăzută. Autoritățile competente nu au decât să constate acest fapt, iar ministrul Bolea spune că prețul pâinii va rămâne același din cauza tarifelor ridicate la energia electrică și gazele naturale.

„Aceste costuri ridicate sunt implicate în toate etapele procesului de producție, de la cultivarea grâului la fabricarea pâinii și distribuția acesteia către consumatori”, a spus Bolea.

Moldova este un stat exportator de grâne, dar în pofida cresterii spectaculoase a exporturilor, importul de făină de grâu este mai mare și a constituit în 7 luni ale acestui an 19.656,23 tone, în crestere de circa două ori față de aceeași perioadă din 2022.

Experții spun că  brutările moldovenești preferă să folosească făina din Ucraina, în special regiunea Vinița, din cauza calității mai înalte, conținut mai mare de gluten și substanțe proteice

Chiar si războiul și scumpirea logisticii nu impiedică continuitatea importurilor masive de faină în Moldova din Ucraina, datorită cererii de faină de calitate, dar si a prețurilor atractive explică experții.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE