Consiliul municipiului Chişinău (CMC) a adoptat joi, 22 ianuarie, în primă lectură, bugetul municipiului pentru 2009. Şi la venituri, şi la cheltuieli bugetul este de 1,790 mlrd lei.

Propunerea iniţiată de Tatiana Cuneţchi, consilier PCRM, şi acceptată de majoritatea aleşilor locali, ridică cu 314 mln lei atât veniturile, cât şi cheltuielile bugetare propuse de primarul general pentru anul în curs.

„Am ascultat cu atenţie raportul domnului primar şi am constatat că bugetul anului precedent a fost executat cu o majorare de 30% . Această constatare se potriveşte poziţiei fracţiunii noastre (PCRM – n.r.). De aceea, propunem această majorare”, a motivat Cuneţchi.

Potrivit Tatianei Cuneţchi, sursele suplimentare vor veni din impozitul pe venit (295 mln), din publicitate (8 mln), din impozitul provenit de la fermieri (8,4 mln), din taxa pentru apă ( 8 mln) şi taxa de piaţă (1,6 mln).

Preşedintele CMC a supus votului ambele propuneri. Cu doar 22 de voturi pro, propunerea primarului Dorin Chirtoacă nu a fost promovată. Cu 27 de voturi a fost adoptată propunerea Tatianei Cuneţchi. Pentru majorarea veniturilor şi cheltuielilor au votat PCRM, PSD, PPCD şi consilierii neafiliaţi.

AMN, PLDM şi PL consideră că procedura de vot a fost încălcată, dat fiind faptul că bugetul a fost adoptat în timpul pauzei. În a doua parte a şedinţei, nu s-a acceptat propunerea acestor fracţiuni de a se supune proiectul repetat votului. AMN, PLDM şi PL au părăsit sala în semn de protest.

În ştirea cu acelaşi titlu, difuzată anterior, s-a strecurat o eroare în alineatul 2. A se citi Tatiana Cuneţchi, consilier PCRM şi nu Tatiana Cuneţch, şeful Direcţiei generale finanţe a CMC.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE