Miniştrii de externe ai R. Moldova şi României sunt optimişti că problemele ce ţin de cadrul juridic dintre cele două state vor fi depăşite în viitorul apropiat. Andrei Stratan şi Cristian Diaconescu au făcut declaraţii în acest sens joi, 22 ianuarie, într-o conferinţă de presă la Chişinău.

„În acest moment suntem în situaţia de a putea evalua şi dinamiza dialogul pe toate planurile, inclusiv pe planul care este denumit cadrul juridic bilateral dintre România şi Republica Moldova”, a declarat ministrul afacerilor externe al României, Cristian Diaconescu. Potrivit lui, „delegaţiile celor două state, echipele de negociatori vor primi semnalul necesar în sensul de a analiza cât se poate de atent stadiul în care s-a ajuns la aceste negocieri, care sunt oportunităţile pentru finalizarea cât mai rapidă a discuţiilor pe toate pachetele de negociere”. „Cred că într-un spirit de bună credinţă, în intenţia de a servi interesul naţional al ambelor state şi cu spirit de cooperare, vom găsi soluţii în legătură cu problemele care sunt încă în discuţie”, a declarat ministrul român. „Avem încredere că în perioada următoare se vor înregistra progrese în ceea ce priveşte întreg cadrul juridic în relaţiile bilaterale între cele două state”, a mai spus ministrul român.

Diaconescu a negat că autorităţile de la Chişinău ar condiţiona semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră cu Tratatul de bază şi Acordul de frontieră. „Din discuţiile de la Chişinău nu am înţeles că ar exista vreo condiţionalitate în legătură cu semnarea vreunui acord”, a declarat el. Diaconescu a asigurat că „fiecare stat îşi cunoaşte foarte bine interesele şi nimeni nu este dispus în acest moment să înregistreze vreun blocaj”.

La rândul său, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al R. Moldova, Andrei Stratan, a reiterat poziţia Chişinăului de a discuta semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră în contextul semnării celorlalte două tratate: „Subiectele legate de regimul de trecere a frontierei şi proiectele comunitare vor fi examinate în complex, cu subiectele ce ţin Tratatul politic de parteneriat şi cooperare cu România şi Acordul de trecere a frontierei dintre cele două state”.

Potrivit lui, echipele de negociatori sunt pregătite să reia discuţiile privind aceste subiecte „foarte importante pentru ambele state”. „Până acum nu a fost bătut pasul pe loc. A fost o perioadă de negocieri şi deplasări, atât la Bucureşti cât şi la Chişinău, ca să putem constata azi că ambele proiecte de tratate, au fost negociate şi discutate. Aş putea să constat că au rămas foarte şi foarte puţine paranteze pătrate în textele celor două documente”, a declarat Andrei Stratan.

Cristian Diaconescu întreprinde o vizită de lucru la Chişinău, la invitaţia omologului său moldovean.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE