Moldova Gaz a solicitat de la ANRE majorarea de tarife la gazele naturale furnizate populației până la 22 de lei, o creștere cu 58,1 la sută față de actualul tarif de 14 lei cât este în prezent.

Economistul Veaceslav Ioniță menționează că, dacă tariful va fi majorat, accesibilitatea gazului pentru populație va fi de 5,2 ori mai mică decât acum jumătate de an, fiind cea mai scăzută din istoria Moldovei.

,,Astfel, anul trecut, pe un salariu mediu net pe economie puteau fi cumpărați 1675 m3 de gaz, maxima istorică, sau de 2,8 ori mau mult decât 5 ani în urmă. Creșterea accesibilității gazului pentru populație în ultimii 5 ani a fost determinată de doi factori: 1) majorarea semnificativă a veniturilor populației de la 4,1 mii lei lunar, la 7,6 mii de lei lunar salariul mediu net pe economie, 2) scăderea tarifului la gazul natural de la 6,83 lei/m3 la 4,23 lei/m3”, menționează expertul.

În prezent, din cauza celor două majorări de tarife la gazele naturale operate în noiembrie 2021 și ianuarie 2022, puterea de cumpărare a populației Moldovei deja a scăzut de 3,2 ori - până la 517 m3 pe un salariu mediu net pe economie, menționează Veaceslav Ioniță.

,,Această scădere a puterii de cumpărare deja este mult mai puternică decât cea din 1999, când Moldova a înregistrat cea mai mare creștere de tarife cauzate de deprecierea valutei naționale. Acum însă avem o valută națională stabilă, iar creșterea tarifelor este determinată de majorarea fără precedent a prețului de import la gazele naturale”, mai spune economistul.

În toți cei 31 ani de independență, doar de două ori, în 1999 și în 2022, populația Moldovei este la cel mai jos nivel privind accesibilitatea gazului natural pentru populație. Iar scăderea puterii de cumpărare de acum este de două ori mai puternică decât în 1999, concluzionează Veaceslav Ioniță.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE