Ucraina riscă să-și piardă statalitatea și să se îndrepte spre o fuziune de facto cu Polonia, este de părere fostul președinte al statului, din perioada 2010-2014, Viktor Ianukovici.

Actuala apropiere situațională de Polonia amenință să se ajungă la o situație în care Ucraina ar putea fi forțată să fuzioneze efectiv cu aceasta, deoarece există amenințarea insolvenței sale economice, pentru a-și apăra suveranitatea”, a scris Viktor Ianukovici într-un articol publicat pe pagina de Facebook a secretarului său de presă, Yuri Kirasir.

Potrivit fostului președinte, „statalitatea Ucrainei este în pericol extrem. Este în pericol de anihilare totală”.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vorbind în fața Radei Supreme de la Kiev, a declarat că granițele dintre Ucraina și Polonia se vor deschide. De asemenea, șeful statului ucrainean a decis să acorde un statut special cetățenilor Poloniei.

O teorie care pare acum fantezistă a fost avansată de Mihail Şeremet, deputatului rus din Duma de Stat, reprezentând regiunea Crimeea, care a spus că Zelenski ar intenționa să transfere o parte din teritoriile vestice ale țării către Polonia.

La rândul, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a declarat îngrijorat luni de ceea ce a numit acţiuni ale Occidentului pentru a „dezmembra” Ucraina şi a acuzat Polonia că vrea să pună mâna pe partea de vest a acestei ţări.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE