Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, se află astăzi, 20 noiembrie, la Ialta unde se desfăşoară summitul şefilor de guvern din CSI şi are preconizată o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Programul reuniunii şefilor de guvern din 10 state ale CSI include peste 20 de chestiuni, care vizează activizarea şi aprofundarea colaborării ţărilor Comunităţii în domeniile economic, umanitar, al politicilor migraţionale etc.
Vlad Filat are stabilite şi unele întrevederi bilaterale. Astfel, în prima jumătate a zilei s-a întâlnit cu premierul ucrainean, Iulia Timoşenko şi cu Iagub Aiubov, Prim-viceprim-ministru al Republicii Azerbaidjan. În cadrul întrevederii cu Timoşenko au fost abordate întreg spectrul de probleme ce ţin de relaţiile bilaterale, în special cele ce ţin de eliminarea barierelor la tranzitul unor mărfuri moldoveneşti prin Ucraina, precum şi eliminarea barierelor din calea liberei circulaţii a cetăţenilor, potrivit guvernului.
Cea mai importantă întrevedere preconizată este cea cu premierul rus. “Vom discuta toate problemele, inclusiv cea transnistreană. Este un dialog important şi există perspectiva de a debloca anumite domenii şi a fi scoase de pe agendă”, a declarat premierul moldovean în ajunul plecării.
Presa rusă l-a criticat pe Filat pe parcursul acestei săptămâni pentru vizita şi declaraţiile făcute la Bucureşti. Aleksei Martânov, directorul Institutului pentru statele noi din Moscova, declara la începutul acestei săptămâni că „Vlad Filat ar trebui să înceapă cu prezentarea de scuze personale şi oficiale pentru eşecul fără precedent şi brutal al Memorandumului Kozak în 2003, pentru că nu altcineva, ci tocmai actualii prieteni şi aliaţi ai lui Filat, cu participarea nemijlocită a acestuia într-un rol secundar, au dat foc în 2003 în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău portretelor lui Vladimir Putin şi au călcat în noroi drapelul rus.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE