Partidul Comuniştilor a criticat vineri, 20 noiembrie, Programul de stabilizare şi relansare economică adoptat de guvern la 18 noiembrie, acuzând că acesta nu prevede nici o măsură de creştere a veniturilor bugetare şi doar reducerea cheltuielilor, inclusiv în domeniul social.
Deputatul comunist Igor Dodon, fost prim-vicepremier şi ministru al economiei şi comerţului în guvernul Greceanîi a declarat într-o conferinţă de presă că aproximativ o treime din acţiunile prevăzute în program sunt preluate de la fostul guvern. Celelalte sunt doar acţiuni de optimizare a cheltuielilor din buget. „Dar ce măsuri sunt propuse pentru oamenii de afaceri? Acesta nu este un plan anticriză, dar de micşorare a deficitului bugetar”, a declarat Dodon.
Acest plan a fost pregătit mai mult pentru a place donatorilor externi, iar o parte din măsuri sunt prevăzute în acordul cu FMI, a mai spus el.
Colega sa, Galina Balmoş a criticat la rândul său măsurile prevăzute pentru reducerea cheltuielilor în domeniul social, precum micşorarea numărului de locuri la buget în universităţi, reducerea claselor în şcoli din contul majorării numărului de elevi în clase, etc.
Comuniştii au criticat şi faptul că guvernul nu a propus spre discuţie acest program în parlament.
Amintim că guvernul a aprobat Planul de stabilizare şi relansare economică a Moldovei, în cadrul şedinței de miercuri, 18 noiembrie. Vicepremierul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a menţionat, costul total al planului este de 10 mlrd. lei. Potrivit lui Lazăr, mai multe acţiuni prevăzute în Plan nu au acoperire bugetară şi în acest sens se mizează pe susţinerea donatorilor externi.
Programul prevede 3 capitole de bază: stabilizarea şi optimizarea finanţelor publice; relansarea activităţii economice; asigurarea unei protecţii sociale eficiente şi juste.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE