Președintele American, Barack Obama merge săptămâna aceasta în Europa, unde va participa la mai multe summituri cruciale, în cursul cărora va încerca să-și impună obiectivele - considerate drept foarte ambițioase - pe care și le-a stabilit venind la Casa Albă.
După ce în primele două luni a încercat să salveze economia americană, Obama va pleca săptămâna aceasta în primul său turneu prezidențial de anvergură, încercând să joace un rol de lider în lupta împotriva recesiunii și să își convingă aliații de eficiență noii sale strategii pentru Afganistan.
"Cred că putem spune sincer că primul turneu al lui Barack Obama în Europa este, poate, cea mai așteptată vizită a unui președinte american peste Atlantic", a declarat Craig Kennedy, președintele German Marshall Fund din Statele Unite, un centru de cercetare specializat în relațiile transatlantice.
Președintele american se va opri mai întâi la Londra, pentru summitul G20 de joi, 2 aprilie după care va merge în Franța și Germania unde va participa la summitul aniversar al NATO. Acolo va întâlni pentru prima dată pe președintele rus și președintele chinez. Apoi va merge la Strasbourg (Franța), unde se va întâlni cu președintele francez Nicolas Sarkozy și la Kehl (Germania) va cunoaste pe cancelarul german Angela Merkel. Duminică, 5 aprilie, el se va afla la Praga, unde va lua parte la summitul UE-Statele Unite, după care va pleca în Turcia.
Aceasta este prima ocazie pentru Obama să refacă imaginea Statelor Unite în lume. "El va participa la primul său summit cu liderii marilor puteri", a explicat Reginald Dale, de la Centrul de Studii Internaționale și strategice, adăugând că acesta va fi un "test pentru calitățile sale de lider".
După ce a fost investit în funcție, în 20 ianuarie, Barack Obama a luat decizii într-un ritm accelerat: închiderea centrului de detenție de la Guantanamo în decurs de un an, dialogul cu Iranul, inamic istoric al Statelor Unite, dorința de a acționa în ceea ce privește încălzirea climatică, anunțarea unei retrageri progresive din Irak, o nouă strategie pentru Afganistan.
Președintele american a lansat și un proces de îmbunătățire a relațiilor cu Rusia, devenite practic glaciale în timpul predecesorului său George W. Bush. Washingtonul vrea o susținere mai fermă din partea Rusiei în dosarul nuclear iranian. De asemenea, Obama a anunțat că va reexamina proiectul scutului american antiracheta, pe care Moscova îl privește drept o amenințare.