Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat, la RFI, că va suspenda hotărârea Guvernului prin care R. Moldova a introdus vize pentru cetăţenii români, estimând că formalităţile vor fi finalizate până cel târziu vineri, 18 septembrie, măsura urmând să intre în vigoare imediat.
"Având în vedere că Parlamentul nu are dreptul să anuleze hotărârea Guvernului, dar această decizie contravine hotărârii Parlamentului, care a stabilit intrare liberă pentru toţi cetaţenii UE, mă voi folosi de dreptul dat prin Constituţie şi ca preşedinte interimar voi suspenda această hotărâre a Guvernului. Cel mai probabil, românii vor putea intra în Republica Moldova fără viză, sâmbătă sau duminică. Măsura va fi aplicată imediat", explică la RFI, Mihai Ghimpu.
Fostul preşedinte, Vladimir Voronin, a decis să introducă vize pentru cetăţenii români, în urma protestelor declanşate în aprilie 2009, la scurt timp după alegerile parlamentare care au scos oamenii în stradă.
Măsura de introducere a vizelor a fost criticată de mai mulţi oficiali europeni, care au cerut Chişinăului să respecte prevederile legale la care s-a angajat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE