Singura soluţie pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipate în 2010 şi perpetuării actualului blocaj constituţional este comasarea alegerii preşedintelui cu alegerile parlamentare în 2011, a declarat marţi, 15 septembrie, directorul IDIS Viitorul Igor Munteanu în cadrul prezentării noii ediţii a publicaţiei “Monitorul Economic”. 
Potrivit lui Igor Munteanu, aceasta ar însemna extinderea mandatului de preşedinte în exerciţiu pentru preşedintele parlamentului şi schimbarea Constituţiei prin oferirea posibilităţii de alegere directă a preşedintelui ţării.
Analizând şase variante matriciale de rezolvare a crizei politice din Moldova, Igor Munteanu a spus că varianta ideală ar fi atunci când are loc transferul deplin al puterii către noua guvernare, cea mai proastă variantă fiind imposibilitatea acestui transfer, dar care nici nu este verosimilă în condiţiile constituirii Alianţei pentru Integrare Europeană. Celelalte patru variante oscilează între cazuri ipotetice şi cazuri verosimile. Astfel, cel mai verosimil este cazul când Parlamentul este ales, guvernul este numit, însă alegerea preşedintelui ţării este blocată.
 Însă, potrivit lui Munteanu, alegerile nu sunt de dorit în anul 2010 şi acest lucru este clar pentru ambele părţi. “Chiar şi pentru Partidul Comuniştilor alegerile anticipate sunt indezirabile în condiţiile unei crize economice aprofundate şi ţinând cont şi de oboseala alegătorilor”, a spus Munteanu, adăugând că acum depinde de noul guvern în ce măsură examinează posibilitatea iniţierii schimbării constituţiei pentru a oferi cetăţenilor posibilitatea de a alege şeful statului prin vot direct.
Igor Munteanu a mai spus că noua guvernare ar trebui să-şi axeze activitatea pe următorii paşi: asigurarea stabilităţii, crearea unei interfeţe cu partenerii occidentali şi statele vecine, lansarea unui obiectiv moderat de finalizare a unui acord de asociere cu UE şi concentrarea pe câteva angajamente politice, fără a consuma timpul preţios.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE