Deputaţii comunişti merg iar la Curtea Constituţională (CC) după dreptate. Aşa cum R. Moldova se confruntă pentru prima dată cu situaţia când funcţia de şef al statului devine vacantă, comuniştii au solicitat CC să se pronunţe pe marginea acestui caz.
În acest sens, reprezentantul PCRM, Sergiu Sîrbu a depus marţi, 15 septembrie, o sesizare la CC pentru ca judecătorii să precizeze din ce moment preşedintele Parlamentul poate prelua interimatul ţării, după hotărârea deputaţilor sau după decizia CC.
Purtătorul de cuvânt al CC, Dumitru Ţîra, a precizat că judecătorii vor anunţa astăzi dacă vor accepta să examineze cererea depusă de comunişti.
În schimb, Dumitru Ţîra a declarat că joi, va fi examinată cererea Parlamentului cu privire la preluarea interimatului de către Mihai Ghimpu.
L-am întrebat pe expertul în drept constituţional, Victor Popa dacă este nevoie de CC pentru ca preşedintele Parlamentului să preia interimatul ţării şi să-şi exercite atribuţiile de şef al statului potrivit legii. “Interimatul este preluat automat pentru că puterea se exercită non-stop şi nu poate să existe mult timp o funcţie vacantă. Nici măcar nu ar trebui să existe o funcţie vacantă. Interimatul intervine atunci când preşedintele ţării şi-a prezentat demisia, iar Parlamentul a luat act de aceasta. Totuşi, CC trebuie să intervină pentru a verifica dacă cererea a fost depusă benevol, dacă nu a fost impus de cineva”.
Cu toate acestea, a mai declarat Victor Popa pentru Politik, “Mihai Ghimpu îşi poate îndeplini sarcinile de preşedinte interimar chiar dacă CC nu s-a exprimat încă pe marginea acestui caz”.
Amintim că în şedinţa legislativului din 11 septembrie, funcţia de şef al statului a fost declarată vacantă, iar Mihai Ghimpu a fost desemnat preşedinte interimar cu votul a 52 de deputaţi.